Avui Joan Carles I fa 84 anys, aniversari que celebrarà a la seva residència d'Abu Dhabi, on s'està des de l’agost del 2020, quan va haver de fugir i exiliar-se a causa dels escàndols fiscals que havia comès mentre ocupava la prefectura de l’Estat. Coincidint amb el seu aniversari, El Mundo fa aquest dimecres un regal molt especial a l'emèrit. La majoria dels espanyols volen que torni a Espanya, però caldria advertir al monarca que no tingui pressa a fer les maletes perquè no li estan preparant una gran festa de benvinguda. El regal té trampa.

Perquè aquest retorn del qual s’ha escrit a palades des de fa mesos hauria de ser amb moltes condicions, segons l'enquesta que publica el rotatiu. Anem a pams. Del 60% dels enquestats que volen que torni, gairebé la meitat afirmen que només ho pot fer si dona explicacions sobre els delictes fiscals que ha comès, sobre els milions i milions d’euros que amagava a paradisos fiscals mentre ocupava el tron, i mentre la resta de mortals complien amb els seus compromisos amb Hisenda. Vaja, que hi ha qui no perdona. Encara més, vist que estava forrat, el 70,7% rebutja que recuperi la seva assignació anual (160.000 euros) si torna a Espanya, i que de cap de les maneres torni a residir a La Zarzuela. La rematada és el 46% dels espanyols que estan a favor que li sigui retirat el títol honorífic, i el 41% vol que sigui exclòs de la família reial. És a dir, si torna, sense honors i sense sou.

Aquest és el regal d’aniversari a Joan Carles ara que té més fàcil el retorn un cop la fiscalia suïssa ha arxivat la investigació pels 65 milions que va donar a la seva amant Corinna Larsen i quan sembla —encara haurem d’esperar— que la fiscalia espanyola va pel mateix camí amb les seves indagacions pels delictes fiscals comesos per l’èmerit. Qui sap, però, si serà Felip VI qui utilitzarà aquest regal per frenar les intencions del seu pare de tornar a casa. Pel bé de la corona, que diuen els monàrquics.

L’ocupació es recupera

L’altre regal del dia, que ocupa la majoria de portades dels diaris editats a Madrid i a Catalunya, són les dades sobre l’ocupació, que ha recuperat els nivells previs a la pandèmia. Una bona notícia que, com totes, té el seu però. Encara hi ha un excés de temporalitat, una qüestió que pretén resoldre la reforma laboral acordada pel govern espanyol i els agents socials, que pot quedar aturada al Congrés dels Diputats per la manca de suports parlamentaris. Sembla, però, que ara Moncloa està oberta a fer-hi canvis. La resta de regals, els que deixaran aquesta nit els Reis d’Orient. 

elmundo

lavanguardia

elpais

larazon

abc

elperiodico

elpuntavui

Ara

Imatge principal, hi ha molts espanyols que tanquen la porta a Joan Carles I Unplash