Més oxigen. Els fiscals que dirigeixen les indagacions sobre el patrimoni de Joan Carles I han sol·licitat a la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que prorrogui la investigació sobre les presumptes comissions il·legals per l'adjudicació de l'AVE a la Meca i sobre el suposat ús de targetes black finançades per un empresari mexicà. Fonts properes al cas han confirmat a Europa Press que aquestes dues línies d'investigació caducaran en els pròxims dies, motiu pel qual s'ha considerat convenient demanar una pròrroga. Una pròrroga de sis mesos que Delgado ja ha signat, segons ha avançat l'ABC aquest dimarts.

A principis d'aquest mes de desembre ja es va allargar una altra indagació oberta, relativa a la fortuna que el rei emèrit hauria amagat en l'illa de Jersey. Concretament, fa referència a la presumpta existència d'un compte bancari amb deu milions d'euros a nom de Joan Carles I. Delgado va signar un decret pel qual allargava les investigacions des del 17 de desembre fins al juny de 2022.

No esgotar els terminis

Ara s'ha sol·licitat pel cas del suposat cobrament de comissions per la concessió de l'AVE a la Meca a empreses espanyoles, ja que cal estudiar l'última informació enviada des de Suïssa en resposta a una comissió rogatòria relativa a les finances de Joan Carles I en els anys posteriors a la seva abdicació, l'any 2014. L'altra actuació que porten a terme de manera conjunta la Fiscalia del Tribunal Suprem i Anticorrupció sobre el rei emèrit es refereix al suposat ús per part de l'exmonarca i altres familiars de la Casa Reial de targetes de crèdit opaques amb càrrecs a comptes bancaris on no figuren com a titulars.

Les fonts consultades per Europa Press ja han apuntat que la idea és no esgotar els terminis de la pròrroga sol·licitada, tot i que tampoc actuar amb la velocitat que imposa el calendari, ja que un cas d'aquesta mida requereix prudència, garanties i l'anàlisi de tota la documentació aconseguida. 

Arxivar les diligències

A finals d'estiu es va saber que els fiscals que dirigien les investigacions consideraven la possibilitat d'arxivar les diligències, o bé perquè alguns dels presumptes delictes haurien tingut lloc quan Joan Carles I era inviolable, o perquè alguns haurien prescrit, o bé perquè existeix una manca de pes probatori en altres. També cal sumar les dues regularitzacions fiscals per part de l'exmonarca, que ascendeixen als cinc milions d'euros.

Les diligències d'investigació acaben amb la interposició d'una denúncia o querella, judicialitzant el cas, acumulant les indagacions a altres processos existents o arxivant-les. Quan s'arxiven unes diligències perquè s'entén que no existeixen elements, es termina amb un decret d'arxiu del fiscal.

 

Imatge principal: El rei emèrit Joan Carles I / Europa Press