És difícil no adonar-se que el conjunt de les portades deixa un retrat curiós de la diversa sort als tribunals de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i de María Dolores de Cospedal, l’exsecretària general del PP (2008-2018) i exministra de Defensa (2016-2018) entre altres càrrecs (exsenadora, exconsellera i expresidenta autonòmica…). Aquest dimecres, el Tribunal General de la UE (TGUE) ha retornat provisionalment als tres exiliats la immunitat retirada pel Parlament Europeu a petició del Tribunal Suprem espanyol. El mateix dia, l’Audiència Nacional ha fet saber que investiga Cospedal i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, pels delictes de suborn, malversació i tràfic d’influències, dins la causa sobre l’Operació Kitchen, l’operatiu extrajudicial de la policia espanyola, assumit per l’excomissari Villarejo, per robar documents comprometedors per al PP a Luis Bárcenas, l’extresorer del partit.

Els diaris ho publiquen —els que ho publiquen— com a notícies separades i així ha de ser perquè ho són. Però en aquest comentari de portades té gràcia assenyalar —o no en té cap, segons com t’ho miris— que mentre el govern de Mariano Rajoy s’aplicava a la repressió judicial, policial i administrativa sobre l’independentisme, el ministeri de l’Interior, presidit per Jorge Fernández Díaz, i el de Defensa, presidit per Cospedal, s’embolicaven en una trama policial il·legal per protegir els tripijocs financers del seu partit, que la sentència del cas Gürtel descriu com “un autèntic i eficaç sistema de corrupció”. Això és el que apareix en la instrucció de Kitchen. Ja veurem què decideix el tribunal que sentenciï el cas. Tot plegat contrasta amb el recorregut de les causes contra els líders independentistes exiliats. Cada cop que un tribunal fora d’Espanya les revisa o hi intervé, falla contra les decisions i demandes dels tribunals espanyols. Aquest fet —aquests fets, en plural— no criden gens l’atenció dels diaris de Madrid ni dels dos diaris grans de Barcelona.

Alguns, però, ja es comencen a espantar. La Razón especula aquest dijous amb la possibilitat que el Tribunal de Justícia de la UE tombi la sentència del procés fabricada pel Tribunal Suprem espanyol. El diari sona desesperat perquè tal cosa afavoriria les perspectives electorals del PSOE i presentaria la campanya contra els indults del PP com una causa sectària. Poc els preocupa, sembla, que la decisió del TJUE restauri la justícia sobre l’1-O i la innocència dels condemnats pel Suprem, o que aquest tribunal acabi com un drap brut. El director del diari, tretze són tretze, diu fa dies que el perill no és tant la patacada judicial a Europa com el fet que això influeixi en favor de l’actual govern de coalició a les urnes i dels independentistes a la mesa de diàleg.

La resta de diaris de Madrid, almenys en portada, avui, fan l’orni. Potser no volen presentar aquest contratemps sobre Puigdemont, Comín i Ponsatí com fa La Razón: un avanç o un avís de la decisió final de la justícia europea sobre aquest cas. Perquè no és un mer incident administratiu: és el primer cop que el TGUE atura una decisió del Parlament Europeu sobre la immunitat d’uns diputats.

Esperança amb l’ampliació del Prat

Entre els diaris catalans, La Vanguardia i El Periódico tenen els casos de la immunitat i de Kitchen en portada, encara que hi donen poca importància. És curiós com en editorials i columnes demanen que es resolgui la presó dels líders independentistes —via indult o com sigui— i en canvi fa l’efecte que els exiliats no existeixin, ni tan sols quan els tribunals europeus posen en solfa les sentències i decisions del Tribunal Suprem que manté engarjolats als uns i exiliats als altres. L’Ara i El Punt Avui tenen l’actitud contrària i obren amb la decisió del TGUE.

Sí que tots quatre destaquen el clam empresarial per l’ampliació de l’aeroport del Prat. És un acte semblant al del 2007, que va aplegar a l’escola de negocis IESE més de 800 empresaris i professionals, en representació de 630 institucions i entitats en una campanya per exigir que el Prat “sigui un aeroport de primera amb l'impuls dels enllaços intercontinentals i que sigui gestionat des de Catalunya”. Aquell acte, fa 13 anys, va acabar en pizza. Es coneix que els diaris esperen que el d’aquest dimecres tingui millor final. Tant de bo.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR