Ha arribat el dia en què s'han pronunciat les paraules Extra omnes, el “tots fora” que precedeix el començament del conclave amb el tancament de les portes de la Capella Sixtina, un gest que ha realitzat el mestre de celebracions litúrgiques del Vaticà, Diego Ravelli, i que ha quedat immortalitzat en la majoria de les portades d’aquest dijous. Aquesta és la imatge escollida per una bona part dels diaris impresos. A partir d’aquest moment, va començar a córrer el rellotge i es va disparar l’expectació, amb els ulls del món posats en la teulada de l’edifici del Vaticà, d'on emergeix la xemeneia per on surt la fumata que anuncia els resultats de les votacions. Com s’esperava, el color del fum va ser negre, el que significa que no va haver-hi consens en les votacions i que el conclave continuarà avui amb quatre noves votacions, a menys que algun candidat aconsegueixi els dos terços necessaris per ser escollit. Però la notícia sorprenent no és pas el color del fum, sinó la llarga espera. La fumata s'ha fet pregar i no ha sigut fins tres hores després que comencés la sessió, cap a les 9 de la nit, que l'han poguda veure els milers de fidels congregats a la plaça de Sant Pere i els que ho seguien a través dels 5.000 mitjans de comunicació de tot el món que estan acreditats per cobrir el conclave.
Una fumata previsible
Són moltes les hipòtesis que van circular per explicar aquesta tardança de dues hores sobre l’horari previst, i una d’elles és la complexitat de coordinar un col·legi cardenalici més nombrós que en anteriors conclaves, amb 133 cardenals electors, i l'altra, a possibles deliberacions prolongades, el que dificulta arribar a un consens. “Primera fumata negra vaticana amb dues hores de retard”, titula El Mundo. “La primera fumata negra es fa pregar a Sant Pere”, escriu La Razón. “La primera fumata negra obre la pugna entre els favorits”, destaca El País, que afegeix que la votació inicial del conclave es va fer esperar tres hores i permet els equilibris de forces, i apunta que “si no habemus papam en els quatre sufragis previstos per avui, no descarta que pugui haver-hi una sorpresa”. I La Vanguardia, amb la mateixa imatge en gran, i amb una de la xemeneia en petit al costat, parla d’una fumata “previsible”. En canvi, hi ha altres diaris que han escollit la imatge de la fotografia de l’interior de la Capella Sixtina amb els 133 cardenals asseguts moments abans que es tanquessin les portes, com és el cas de l’ABC, que titula “temps de pregar, temps de votar”. És la mateixa fotografia que ha escollit El Periódico, que titula “primera fumata negra”, i també l’ARA fa la mateixa aposta gràfica, amb un titular diferent: “Se Cristo vedesse…” que és el titular de l’article que fa el seu enviat especial, Toni Soler.
Debat de sis hores al Congrés
Però la fumata no és l’única que va fer esperar en aquesta jornada de dimecres, perquè també hi ha molta pressa per conèixer les causes de l’apagada del dilluns 28 d’abril, un argument que l’oposició ha convertit en bandera per carregar contra l'executiu de Pedro Sánchez, que va comparèixer en el Congrés per informar d'aquesta incidència històrica i per presentar el seu pla per disparar la despesa en Defensa, però va aprofitar per defensar les renovables i desafiar les nuclears. Les explicacions del president del govern d’Espanya no van convèncer els diaris conservadors madrilenys afins al PP. “Sánchez oculta les dades de l’apagada i silencia el rearmament”, és la lectura que fa El Mundo, el qual explica que el president “no va aportar cap informació en sis hores de debat i es llança a una guerra ideològica en contra de les nuclears”, amb un article d’opinió que titula “un altre pam, pim, pam del president en el Congrés sense explicar res”. La Razón va més enllà i escriu en el seu titular principal que “les ‘trampes’ de Sánchez el deixen en evidència en el Congrés”. Per El País, en canvi, la notícia és la interpretació que fa Sánchez, que “titlla de ‘manipulació’ culpar les renovables de l’apagada”.
La llum pujarà per l’apagada, afirma ‘El Periódico’
En els diaris catalans, en canvi, el protagonisme dels titulars principals va per un altre camí. El Periódico ofereix una informació interessant i afirma que “la llum pujarà pel reforç del sistema després de l’apagada”, i sosté que el govern espanyol assumeix que estabilitzar la xarxa tindrà un “cost addicional” i que Red Eléctrica activa un mode operatiu especial, amb menys utilització de renovables i més de centrals de gas i hidroelèctriques, la qual cosa encarirà la factura. La Vanguardia, per la seva part, aposta per una mirada internacional que apunta al conflicte entre l’Índia i el Pakistan, una escalada bèl·lica que provoca “alarma global”. El diari Ara, en canvi, ha escollit com a tema principal les jornades econòmiques del Cercle d’Economia, i destaca que “reclama a Illa que pacti amb Junts”. El Punt Avui continua amb les entrevistes als alcaldes catalans i aquest cop el protagonista és l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, de la CUP.







