Pedro Sánchez ha comparegut aquest dimecres al Congrés dels Diputats per informar sobre l’apagada general de la setmana passada i per presentar el seu pla per disparar la despesa en Defensa. El president del govern espanyol ha argumentat que cal augmentar aquesta despesa davant de l’inestable tauler geopolític, però ha estat incapaç de posar cap llum a la foscor de l’apagada històrica del 28 d’abril. No ha donat cap explicació. En canvi, ha fet una defensa de les energies renovables en la qual, paral·lelament, ha desafiat els “ultrarics” de les empreses energètiques a pagar de la seva butxaca l’allargament de la vida de les centrals nuclears.
En la compareixença d’aquest dimecres, Pedro Sánchez ha advertit que “portarà temps” esclarir què va passar exactament aquell fatídic migdia del 28 d’abril. “Caldrà examinar minuciosament uns 756 milions de dades que es van generar a les plantes del sistema entre les 12:15 i les 12:35”, ha manifestat el president del govern espanyol davant dels 350 diputats del Congrés. Mentrestant, i malgrat insistir a mantenir viva la hipòtesi del ciberatac, ha assegurat que el seu executiu “no es precipitarà” en l’assenyalament d’una causa. “No treballarem en conclusions superficials i interessades; arribarem al fons de la qüestió; assumir responsabilitats i exigir-les i millorar el nostre sistema elèctric”, ha assegurat.
Nou dies després de l'apagada, Sánchez s'ha limitat a explicar que aquell dilluns es van produir una cadena "d'anomalies", especialment tres ubicades en el sud i sud-oest de la península Ibèrica. El sistema va ser capaç d'amortir les dues primeres oscil·lacions, però no la tercera. Ha explicat que els tallafocs no van ser capaços de parar la propagació de la fallida, però sí que van ser essencials per a la ràpida recuperació. De fet, ha defensat que el seu govern i més institucions van actuar amb agilitat per implementar els protocols d'emergència, ha tret pit del "civisme" de la ciutadania espanyola i ha demanat a PP i Vox no caure en els "discursos apocalíptics propis d'una sèrie de Netflix".
Defensa de les renovables i desafiament a les nuclears
Sánchez, que ha xifrat les pèrdues de l’economia espanyola aquell dia en 415 milions d’euros, ha fet una aferrissada defensa de les energies renovables. Durant el seu discurs, ha insistit que no hi ha cap evidència a hores d’ara que aquest tipus d’energies provoquessin l’apagada: ha dit que va ser gràcies a elles que l’electricitat es va recuperar a la península en menys d’un dia; especialment a la hidroelèctrica, així com a les interconnexions amb França i el Marroc. El president del govern espanyol, que ha assegurat que Espanya pot perdre més de 150.000 milions d’euros en les pròximes dècades si no es confronta el canvi climàtic, ha reiterat la seva voluntat d’accelerar el tancament de les centrals nuclears.
Però s'ha obert a marcar una nova data en el calendari més enllà del 2027 si es produeix abans un acord entre les energètiques amb una proposta que garanteixi "la seguretat ciutadana" i que "sigui convenient per garantir el subministrament del sistema elèctric". Així, ha desafiat els amos "ultrarics" d’aquestes empreses a pagar de la seva butxaca —"i no de la del contribuent"— l’allargament vital de les centrals.
Pla per disparar la despesa en Defensa
El president socialista també ha defensat impulsar el seu pla de defensa de 10.471 milions d'euros, un seguit de mesures que pretén aprovar esquivant el Congrés dels Diputats per tal de no haver-se d'enfrontar a la seva fragilitat parlamentària. La segona partida més dotada d’aquest paquet per "neutralitzar" amenaces serà per invertir en ciberatacs i millora de les telecomunicacions de l’exèrcit. De fet, aquest dimarts, en plena crisi per l’apagada, el Consell de Ministres va aprovar un paquet d’actuacions en ciberseguretat i ciberdefensa amb una inversió de 1.157 milions d’euros.
La despesa més gruixuda del pla de Sánchez va dedicat a millorar les condicions laborals de les tropes espanyoles, millorar el seu equipament i multiplicar el nombre d’efectius. Per a intentar convèncer els socis, el president espanyol ha assegurat que la inversió en Defensa del 2% del PIB espanyol no es traduirà en cap retallada social, que “la major part dels diners mobilitzats es quedaran a Europa i particularment a Espanya” i que treballarà "de forma transparent i participativa amb les empreses del sector".
Feijóo exigeix dimissions
Després del discurs de Pedro Sánchez, ha estat el torn d'Alberto Núñez Feijóo, que ha reclamat al president del govern espanyol que l’apagada general tingui conseqüències; concretament, la seva dimissió i la dels màxims responsables de Red Eléctrica i el Ministeri per a la Transició Ecològica. “Van fallar en la previsió, en la reacció i en la transparència”, ha afegit el líder del PP. El cap de l'oposició ha furgat en una de les contradiccions discursives de l'executiu del PSOE i Sumar: "Si no té cap informació concloent, com sap que la seva política energètica no va tenir-hi res a veure? I com pot assegurar que no tornarà a repetir-se?".
Les intervencions d'ERC i Junts
Pel que fa als independentistes, Gabriel Rufián també ha defensat que ni les energies renovables ni la manca de nuclears no han estat les culpables d'aquesta apagada. El líder d'ERC al Congrés ha acusat els diputats de Junts de cobrar del "lobby" energètic i també ha convidat Pedro Sánchez a invertir els diners que vol destinar al rearmament espanyol a comprar la resta de Red Eléctrica per tenir així una xarxa completament pública. Míriam Nogueras, per la seva banda, ha lamentat l'apagada informativa del govern espanyol, així com la manca d'autocrítica del president socialista. I la líder de Junts per Catalunya a Madrid ha proclamat que "ni un sol euro dels catalans anirà a una estructura militar que no és la nostra".