No ha passat ni una setmana d'ençà que els presos polítics gaudeixen del tercer grau, que el Tribunal Suprem s’ha atribuït, en una decisió gens habitual, poder decidir sobre els permisos penitenciaris i ha tombat (per ara) el 100.2 de Carme Forcadell. El jutge Marchena vol tenir la darrera paraula en tot allò que afecti el compliment de la SEVA sentència, passant per sobre del que acordin les juntes de tractament i els jutjats de vigilància penitenciària, això sí, amb la més que indiscutible ajuda de la Fiscalia. I així, en espera que el ministeri fiscal presenti els més que esperats recursos contra el tercer grau, el trident mediàtic de la dreta, que ha esperonat i ovacionat fins a cansar-se la repressió policial i judicial contra l’independentisme, aplaudeix la decisió de Marchena i no amaga que només espera una cosa: que tots els presos polítics tornin a la presó.

Així, l’ABC ens recorda a la seva portada pòster que qui mana és el Suprem i que posarà fi als “privilegis” dels presos i al frau de llei comès, afirmen, per la Generalitat. Recordar-los que els permisos estan previstos al reglament penitenciari i han estat avalats per l’autoritat judicial. Però vaja, això no els importa, el que compta és que Marchena els col·loca a un pas de la presó, com també ho destaquen El Mundo i La Razón. Mantenir tancats els líders independentistes, malgrat que ja fa dos anys que són a la presó, és una obsessió.

Venjança

Les conseqüències del canvi de les regles del joc del tribunal del procés en el tercer grau dels presos ens les porta l’Ara, que veu en la decisió del Suprem l’avantsala del retorn a la presó. I El Punt Avui ho resumeix amb les paraules de l’expresidenta del Parlament, majoritària, en valorar la revocació del seu permís: “És venjança”. La veritat és que l’Audiència de Barcelona no ha trigat ni cinc minuts a enviar al Suprem els recursos contra els permisos 100.2 dels presos que tenia pendent de resoldre i la fiscalia ha presentat els que tenia pendents. Més coordinats imposible. No trigarà gaire Marchena a pronunciar-s'hi, i comptem els dies que trigaran a tombar el tercer grau. Els presos donen per fet que la justícia espanyola els tornarà a la presó. La injustícia de la justícia.

La serp d’estiu: Gibraltar

I enmig de tot això, la serp de l’estiu, Gibraltar, treu la poteta arran de la reunió de la ministra d’Afers Exteriors espanyola amb el ministre principal del Penyal. La dreta mediàtica ha posat el crit al cel i acusa el govern espanyol de trencar amb 300 anys de posició espanyola amb Gibraltar. El PP ja es frega les mans per carregar contra el govern de Pedro Sánchez. Ja veurem quantes portades s’emportarà aquest tema si Marchena no els dona llenya.

abc

elpuntavui

ara

elmundo

elpais

larazon

lavanguardia

elperiodico