Els principals mitjans de Madrid han emplenat aquest matí de dissabte les seves portades amb les últimes declaracions del nou president francès Emmanuel Macron sobre Catalunya. Després de reunir-se amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el cap de l'executiu francès va limitar-se a dir que “es tracta d’un tema intern d’Espanya” del qual "no faria cap comentari".  “Només conec un soci i amic, que és Espanya”, va dir.

Aquestes paraules han aparegut a totes les portades de la premsa estatal, en alguns casos, com el de l’ABC, li han dedicat la portada sencera. Segons el rotatiu, que acompanya la notícia amb una fotografia dels dos líders polítics, Macron "nega tota la interlocució a la Catalunya independentista", cosa que titlla de “revés al secessionisme”.

Tot i l’espai destacat que s'hi ha dedicat, les declaracions de Macron segueixen el mateix guió que les que ja han fet d'altres líders europeus en evitar pronunciar-se sobre el procés català per considerar-lo un afer intern. 

abc.750 (2)

Per El País, Macron “va mostrar amb rotunditat el seu suport al govern espanyol davant del desafiament sobiranista català”, en la referència que va fer a “Espanya en el seu conjunt”.  El Mundo va un pas més enllà i assegura que Macron “va reafirmar el seu compromís contra el referèndum unilateral”. D’altra banda, accepten que “és el que el govern de Rajoy volia sentir” i que Macron espera com a recompensa el suport d’Espanya als seus posicionaments dins d’Europa.

La Razón, que hi dedica un espai més reduït, es limita a replicar les paraules del líder francès. Tal com també fa El Mundo, aquest rotatiu també publica -en un segon pla- la carta que el president català va enviar ahir al Congrés dels Diputats per anar a explicar-hi els plans de Catalunya de cara al referèndum. En canvi, cap dels mitjans parla de l’amenaça que va llançar el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, contra els voluntaris que volguessin participar a l’1-O.

elmundo.750

La Vanguardia i El Periódico

Aquests dos diaris catalans també han escollit les declaracions de Macron com a tema principal de les seves portades de dissabte. “Macron dóna suport a Rajoy sobre Catalunya a la seva primera cita”, resumeix La Vanguardia. En aquest cas, també s’ha dedicat un espai a l’amenaça de Maza als funcionaris, però no a la carta de Puigdemont per anar al Congrés.

Per últim, El Periódico aposta per la notícia sota l’epígraf “Macron es desentén del sobiranisme” i no parla ni de Maza, ni de Puigdemont. En canvi, sí que destaca les tensions entre la conselleria d’Interior i el Ministeri pels Mossos.

elperiodico cat.750