Mobilitzar l’exèrcit o fer allò tan vuitcentista de cridar l’ambaixador a consultes són accions efectistes que inflamen el nacionalisme —el nacionalisme que compta amb exèrcit i ambaixadors, s’entén— i amb l’actual situació que es viu a la ciutat africanoespanyola de Ceuta els diaris no s’han volgut perdre l’oportunitat de mostrar en portada uniformats espanyols posant ordre a la platja del Tarajal, d’infausta memòria. La crisi és de tal magnitud que si dimarts hi havia diferències clares entre els diaris catalans i els espanyols, aquest dimecres es tomba la truita i tots mantenen el mateix esperit espanyolitzador.

Ara bé, els diaris de la dreta mediàtica madrilenya han de fer els seus jocs de mans per combinar l’excitació patriòtica —entès el patriotisme com un estadi del nacionalisme que et faculta a matar i morir per la pàtria— amb la crítica frontal al govern espanyol. Perquè si passa el que passa, només hi ha dos culpables, d’una banda el Marroc, esclar, que és qui tolera l’assalt a la frontera, i de l’altra, i aquesta és més important per a segons qui, Pedro Sánchez, que n’ha fet una gestió nefasta. Els militars mantenint l’ordre a les places africanes són el somni humit dels nacionalistes espanyols i aquesta setmana s’ha fet realitat.

abc

Amb aquest context, no és d’estranyar que el trident mediàtic de dretes identifiqui com a culpables Rabat i l’hoste de la Moncloa i alhora utilitzi la part gràfica per mostrar que només els militars són capaços de mantenir la llei i l’ordre i fer alhora de germanetes de la caritat. Així, l’ABC és el primer de disparar: El govern espanyol, incapaç de respondre al xantatge de Rabat i aprofita per carregar contra el president espanyol: Sánchez es refugia en la UE i promet fermesa mentre els EUA truquen al Marroc i no a Espanya. Atenció al peu de foto: "L’Exèrcit acudeix al rescat".

elmundo

No es queda gens curt El Mundo, que titula així: Un Sánchez desbordat tracta de contenir l’embat de Marroc —on hem traduït embat a l’original hi diu órdago, que els encanta molt aquesta paraula—. Com que també cal disparar contra el Marroc, s’ofereix una declaració d’un policia de l’operatiu fronterer sobre com va anar la cosa: “La policia marroquina ens va dir que passéssim pel Tarajal”, diu que es van dir.

larazon

Pel que fa a La Razón, el titular és del mateix to: El govern espanyol va ignorar els avisos del Marroc pel Polisario. Atenció a un dels subtítols, que és el que posa el dit a la nafra de tot plegat: EUA mostra el seu suport al regne alauita en plena crisi diplomàtica.

elpais

No es queda del tot enrere El País, malgrat que només dispara contra els marroquins tot assegurant que El Marroc porta al límit la tensió amb Espanya i destaca que L’exèrcit es desplega a Ceuta per detenir la crisi migratòria.

lavanguardia

ara

elperiodico

elpuntavui

Pel que fa als diaris catalans, ja s’ha dit que avui exerceixen d’espanyols, si bé malden per posar-hi distància: El Marroc posa Ceuta en perill i Sánchez desplega l’exèrcit a La Vanguardia; Xoc entre Espanya i el Marroc per la crisi de Ceuta a l’Ara; El Marroc desafia la UE a El Periódico i Crisi humanitària i diplomàtica a Ceuta a El Punt Avui.

 

Imatge principal: Un militar espanyol persegueix amb la porra a la mà un immigrant a la platja del Tarajal / Efe