Com que aquest dimecres és l’últim dia en què estan permeses les enquestes electorals —gràcies a lleis del tot obsoletes—, la premsa de la capital d’Espanya ofereix el seu particular cocido madrileño en aquest últim esforç per orientar el vot del ciutadà de cara a les eleccions a la Comunitat de Madrid de dimarts vinent.

Així, tot i que les imatges recurrents a la majoria de portades són les de David Beriain i Roberto Fraile, els dos periodistes assassinats a Burkina Faso mentre rodaven un documental sobre la caça furtiva, els colors de la distribució d’escons a Madrid també hi tenen un espai destacat. Crida l’atenció que tot i que gairebé totes les enquestes donen el mateix resultat: escó amunt, escó avall, majoria no absoluta del PP, que només podrà assolir la investidura de la seva candidata, Isabel Díaz Ayuso, si compta amb el suport de Vox, cada diari ho explica a la seva manera, bàsicament perquè no s’ha tancat la porta a la possibilitat que les esquerres superin en escons la dreta i perquè encara que Cs no apareix a les enquestes, tothom és conscient que si assolís el 5% faria trontollar els equilibris pressuposats.

abc

Enmig de la tensió per les cartes amb bales i una navalla enviades els darrers dies, a la qual cal sumar la interceptada ahir a Sant Cugat adreçada a Ayuso, l’ABC busca la complicitat de propis i l’emprenyada de contraris amb una portada partida. D’una banda entrevista el president de Vox, Santiago Abascal: “Prefereixo que Iglesias em digui feixista que m’aplaudeixi” i de l’altra una enquesta sota el títol PP i Vox consoliden la seva majoria malgrat la campanya d’amenaces. Atenció, que sembla que aquest diari aboni la teoria de l’operatiu de falsa bandera, i així ho manté al subtítol: PSOE, UP i Més Madrid amb prou feines rendibilitzen les cartes amb les bales i la navalla.

elmundo

Al seu torn, El Mundo especifica que Ayuso consolida la seva majoria al liderar el vot de centredreta. Avís per a despistats: dins del concepte centredreta s’inclou, amb calçador, la ultradreta de Vox.

larazon

Per la seva banda, La Razón apunta com a lectura de la seva enquesta que Ayuso inicia el canvi: uneix el vot anti-Sánchez. Atenció que reserva un subtítol per a Ciutadans: Els de Bal sumen 51.000 vots en els últims quatre dies i lluiten per entrar.

elpais

Finalment, El País destaca que Un 78% dels votants del PP donen suport a governar amb Vox. Per cert, del conclave a Lledoners per lubricar el futur Govern només en fa esment La Razón: ERC i JxCat es reparteixen el poder del Govern en una cimera a la presó.

lavanguardia

elpuntavui

elperiodico

ara

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, aquests en són els principals titulars: Alemanya i França presenten juntes el seu pla de recuperació a La Vanguardia; Lledoners, punt de partida per a l’acord a El Punt Avui; ERC i Junts desencallen un nou pacte de govern’ a El Periódico i Reunió “positiva” però sense acords a Lledoners a l’Ara.

 

Imatge principal: El 'cocido madrileño', un plat típic de digestió no precisament lleugera / jlastras