Titulars diversos als diaris d'aquest diumenge tot i que un dels grans protagonistes és el foc de Llançà. L'Alt Empordà fa unes 40 hores que crema, tot i que, els Bombers han rebaixat el nivell d'alerta després de la millora de condicions que hi ha hagut en l'incendi de Llançà. En concret ha passat de nivell 'siscom 4' - molt alt- a 'siscom 3' -alt-. El cap operatiu dels Bombers, Santi Lleonart, ha explicat que això no significa una reducció "significativa" dels efectius, però sí de la línia de comandament. 

Ara bé, el foc no ho és tot i també agafen protagonisme les protestes a Cuba, que aquest diumenge fa una setmana que estan en marxa. L'ABC viatja fins a Cuba, on darrerament hi ha hagut protestes exigint més llibertats a l'illa caribenya: "Les 72 hores que van fer tremolar el castrisme". Precisament la corresponsal d'aquest diari va ser detinguda dilluns passat a l'Havana. La periodista va ser interceptada per diversos agents quan sortia de casa per fer gestions personals acompanyada del seu pare. Els agents van escorcollar el seu domicili i es van emportar el seu equip de treball, inclòs el seu ordinador personal.

El rotatiu també parla d'una modificació legislativa que prepara el govern espanyol sobre la qual en diu que no tindrà control parlamentari: "La reforma de la llei de Seguretat nacional preveu el seu ús en pandèmia".

ABC 18 julio

"Moncloa: operació Puigdemont", titula La Razón, que parla d'un suposat pla del govern espanyol per satisfer l'independentisme quan hagi de negociar-hi i donar una solució a l'expresident de la Generalitat i eurodiputat Carles Puigdemont, que des de la tardor de 2017 està exiliat a Bèlgica. La fotografia de la portada és per a les protestes cubanes: "Per què Cuba ja no callarà". Una de les conseqüències d'aquestes protestes és la desinformació, que no només es limita a saber on són els arrestat; les autoritats cubanes han tallat el servei d'internet mòbil i gairebé ningú a Cuba no pot permetre's una connexió wi-fi.

LR 18 julio

El Mundo recupera la crisi de govern de la setmana passada a La Moncloa i n'assenyala els fons de la Unió Europea per a la recuperació econòmica com a origen: "El control dels fons europeus va causar el sisme entre Inván Redondo y Félix Bolaños". 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer públics fa una setmana els canvis al seu executiu, després de comunicar-los al rei Felip VI. Les principals sortides van ser les de la vicepresidenta primera i ministra de Presidència, Carmen Calvo, el de Transports, José Luis Ábalos, la d'Exteriors, Arancha González Laya, i el de Justícia, Juan Carlos Campo. El fins ara cap de gabinet de Sánchez, Ivan Redondo, va ser substituït per Oscar López. Com altres diaris, la fotografia és per a les protestes cubanes: "La generació que fa posar els pèls de punta al castrisme".

MUNDO 18 julio

El País entrevista el nou ministre de Presidència espanyol, Félix Bolaños: "No s'han de tocar ni les lleis ni la Constitució després de la sentència". Bolaños fa referència a la sentència del Tribunal Constitucional que va aprovar dimecres una resolució que declara inconstitucionals les mesures més restrictives del primer estat d'alarma, com el confinament, però no altres com el tancament de negocis, fet que evita que l'Estat hagi de pagar indemnitzacions. 

Tot i això, la imatge central del diari és per al festival de cinema de Cannes (França), el rotatiu recull com el repunt de casos de covid-19 posen en perill la temporada estiuenca: "La força de la cinquena onada condiciona l'estiu per segona vegada".

EL PAIS 18 julio

La Vanguardia alerta que la falta de vacunes als estats menys desenvolupats pot retardar la fi de l'epidèmia de la covid-19 almenys dos anys: "La pandèmia s'allargarà fins al 2023 pel retard a vacunar els països pobres". L'incendi de l'Alt Empordà ocupa la fotografia principal: "El foc del Cap de Creus calcina 400 hectàrees". L'incendi segueix actiu, però amb la previsió que els Bombers de la Generalitat estabilitzin tot el perímetre en les properes hores. El perímetre de l'incendi no ha crescut i continua sent d'unes 420 hectàrees. La majoria, del Parc Natural de Cap de Creus als termes municipals de Llançà, Port de la Selva -qui s'ha emportat la pitjor part, amb 294 hectàrees cremades- i Selva de Mar.

LV 18 julio

El Periódico destaca que les franges de població de menys edat són les que més s'estan infectant de coronavirus i entrevista un grup de 20 anys: "Joves a la diana de la covid-19". El foc de Llançà també ocupa la fotografia central: "Combat al Cap de Creus". 

periodico 18 julio

L'Ara dedica la portada als Jocs Olímpics de Tòquio, que començaran la setmana que ve després d'ajornar-se un any per la pandèmia de covid-19: "Tòquio: guia dels Jocs més estranys". Precisament aquest dissabte, el comitè organitzador va confirmar el primer positiu de coronavirus a la Vila Olímpica de Tòquio 2020. Es tracta d'un ciutadà de nacionalitat no japonesa, membre d'una de les delegacions olímpiques estrangeres i no és esportista. A la part superior de la portada, espai per al foc de Llançà.

ARA 18 julio

Finalment, El Punt Avui entrevista la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró: "Farem una escola d'oficis dins de cada presó". A més, es fa ressò de l'aplicació d'un confinament nocturn en bona part de Catalunya des de la passada nit: "Toc de queda sense incidents". La Guàrdia Urbana va detectar un total de 4.357 persones a Barcelona que no van respectar el toc de queda en la seva primera nit d'aplicació. Eren persones que estaven al carrer entre la 1 i les 6 de la matinada. 

18DCAT 001 page 0001

Foto principal: Uns llumins encesos / Unsplash - Jamie Street