Pedro Sánchez és el perdedor a les portades d’aquest dimecres. L’exministre i exsecretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos Meco, l’ha desobeït, l’ha desafiat i ha soscavat l’autoritat del president del govern espanyol i secretari general del partit. La Vanguardia hi veu “la pitjor crisi” del partit socialista. Per a El Mundo, el daltabaix “posa a prova l’autoritat de Sánchez” i també ho diu l’ABC, amb un llenguatge més recaragolat: “sacseja el poder de Sánchez”. La Razón posa el focus més en Ábalos i parla de “vendetta”, la venjança mafiosa, i atribueix a “Ferraz”, el carrer de Madrid on el PSOE hi té la seu central —un genèric de baixa credibilitat que serveix per fabricar qualsevol cosa— un comentari ben castís: “Estem fotuts”. El País és el més benèvol amb el llenguatge del títol i defineix la rebel·lió d’Ábalos com “un altre front” que se li obre al president del govern espanyol. Sigui com sigui, el personatge principal d’aquestes cinc portades no és pròpiament el diputat rebec i dissident, sinó Pedro Sánchez, que s’ha posat ell solet, en el lloc on no volia aparèixer. Bé, no solet solet, sinó amb l’ajut de Santos Cerdán, el seu nou secretari d’organització, i de María Jesús Montero, la vicepresidenta del govern i mà esquerra de Sánchez al partit. Cap dels dos ha sabut resoldre el desori. 

És una situació nova per a l’home que ha titulat Manual de resistencia la seva autobiografia, el polític que tenia més vides que un gat. Que els dos diaris fins ara més fidels —La Vanguardia i El País— l’assenyalin d’aquesta manera és un test d’estrès considerable. A més a més, El Mundo i l’ABC, que ara sí que han tastat la sang, han sortit de cacera i busquen més peces per abatre. El tabloide ultra acusa Francina Armengol de saber que eren falses les mascaretes encarregades pel govern balear que presidia a l’empresa afavorida per Koldo García, mà dreta d’Ábalos. Aquell govern va comprar les mascaretes el maig del 2020, però no va reclamar al proveïdor fins tres anys després. Parlem de 2,6 milions d’euros. El tabloide monàrquic, per la seva banda, obre portada amb la decisió de la fiscalia europea de demanar al jutge del “cas Koldo” els informes de què disposi. També explica que la Comissió Europea “investiga si el contractes van afectar fons comunitaris”. Aquesta partida serà molt llarga.

Els diaris més monàrquics del Quioscos & Pantalles no fallen i publiquen la foto de Felip VI de bracet del seu pare, Joan Carles, a la sortida d’un funeral celebrat al castell de Windsor. El tractament de l’esdeveniment és proper al de la premsa rosa i es parla de “retrobament afectuós” (La Vanguardia), o només de “retrobament” (El Periódico), es destaca “de bracet del seu fill” (ABC) o se li dona un caire més polític: “acostament entre reis sense rehabilitació a la vista” (El Mundo, sempre més aspre).

La Vanguardia
La Vanguardia
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui