Cinc de les vuit portades que aquí es comenten obren amb la pandèmia, l’extensió de la variant òmicron, etcètera. Només dues (la de l’Ara i la de l’ABC) ho fan amb el descens de l’atur per novè mes consecutiu o, com explica El País en una trista columna, a Espanya es generen dos mil llocs de treball cada dia des de fa un any. És molt vergonyós el que fa La Razón, que ven aquesta bona notícia com una mala notícia i manipulada, amb un títol sobre la “pèrdua” de 60.000 treballadors sanitaris “a les portes de la sisena onada”. Quina impostura de drama. No s’han “perdut”. Senzillament, els centres sanitaris no necessiten el mateix personal que en anteriors onades gràcies a l’elevada proporció de persones que ja s’han vacunat, cosa que prevé el col·lapse del sistema sanitari, etcètera. A més, uns quants d’aquests empleats sanitaris “perduts” hauran feina en altres empreses i/o contrades. Són ganes de trobar pèls als ous.

El Mundo, encara la fa més grossa en explotar en portada el dolor de la mare d’una metgessa morta per la covid, que acusa el Govern de no haver informat ni protegit prou els sanitaris. S’entén que la mare, dolgudíssima, digui aquestes barbaritats, però és difícil de qualificar el poc cervell dels que han decidit vendre l’entrevista o el reportatge d’aquesta manera tan visceral. Si, com és previsible, la mare se’n penedeix d’aquí poc, no hi haurà res a fer. Malgrat tot, llàstima que una notícia tan bona com la magnífica evolució de l’atur no obri avui més que dues portades i una, la de l’ABC, ho faci per vantar-se del Madrid ñi, ñi, ñi i aprofitar l’avinentesa per fer la guitza al govern espanyol en dir que és gràcies a la reforma laboral del PP que l’ocupació evoluciona tan favorablement. Sempre es pot ser més mesquí, però realment… Quina trepa de desaprensius. Ara, les portades més flipants en aquest sentit són les d’El Periódico, i la d’El Punt Avui, que no publiquen el tema ni en gran ni en petit. És una mica estrany, encara que sapiguem que les notícies són, sobretot, les males notícies.

La Vanguardia i El País fan aquella cosa tan seva d’advertir la gent del que passarà aquí demà explicant què passa a Alemanya avui. Quan la barba dels alemanys vegis pelar, posa la teva a remullar, vindrien a dir. Angela Merkel, que ja està de sortida, encara mana i el seu govern ha decidit d’imposar restriccions específiques als no vacunats. De moment, aquesta política els estalvia obligar tothom a vacunar-se —mesura a la qual una minoria s’hi ha oposat amb aldarulls i gresca— però els atorga una molt bona part dels beneficis de tenir tothom vacunat. Aquest dijous, amb èmfasi intens, gest enèrgic i mirada decidida, l’Agustí Colomines deia als seus contertulians de 8TV i a tots nosaltres que “és de persones solidàries evitar la mort d’altres persones”. Sembla que la cancellera és del mateix parer.

Del que no se'n canta ni gall ni gallina és de l'informe de la "intel·ligència europea" que The New York Times va fer servir per vincular l'independentisme amb els serveis secrets russos. Ja en el seu dia no va tenir tanta repercussió als diaris de Madrid. Però ara, amb la declaració formal de la UE que l'aital informe no ha existit, cada cop agafa més volada la versió que algun servei d'intel·ligència o desintel·ligència va ensarronar el diari nord-americà. Nobody's perfect.

LV

La Vanguardia, portada

EPC

El Periódico, portada

EPA

El Punt Avui, portada

ARA

Ara, portada

EP

El País, portada

EM

El Mundo, portada

ABC

ABC, portada

LR

La Razón, portada