És complicat amagar en una portada una manifestació de 250.000 persones enmig de Madrid si ets un diari del mateix Madrid. La protesta en qüestió es va celebrar aquest diumenge, convocada contra la política sanitària del govern regional que presideix Isabel Díaz Ayuso. Per molt que et desagradi, és impossible ignorar-la, dir que no passat o que ha estat un aplec. Els diaris del Trio de la Benzina, però, sempre tenen un truc i, sobretot, no els avergonyeix que se’ls vegi la llauna. Per dir que la manifestació no és el que tothom ha vist i no perjudicar la pròpia agenda política, han optat per resignificar-la.

La Razón i l’ABC diuen que la manifestació ha estat tan massiva perquè s’ha enganyat la bona fe de la gent, a qui es va dir que era en defensa de la sanitat pública —qui s’hi podria oposar?— i en arribar al lloc de la convocatòria s’han trobat que era contra Ayuso. Hola? La sanitat pública de Madrid depén del seu govern regional. Què té d’estrany que protestin contra la presidenta. Res. Tampoc va ser estrany que la manifestació contra la reforma del Codi Penal del dia 20 de gener d’enguany esdevingués una protesta contra el govern de Pedro Sánchez.

Els dos diaris acusen “l’esquerra” de desnaturalitzar la protesta, esclar. La portada de La Razón és potser la més còmica. Al mateix text explica que la raó de la convocatòria era “protestar contra el PP amb l’excusa de la defensa de la Sanitat Pública” per unes “suposades retallades en l’assistència primària”. Quin engany hi havia, doncs? Quina és la part que no entenen de l’expressió “contra el PP”? En comptes d’acceptar els fets i explicar què ha passat —cosa que no els impedeix de dir que no els agrada—, s’han estimat més tractar la gent d’idiotes que no saben on van ni per què. Mira que hi ha coses per fer un diumenge de febrer a Madrid i resulta que 250.000 persones decideixen sortir a protestar. Val. Potser alguns s’han deixat ensarronar però… 250.000?

A l’ABC li passa una cosa semblant. Al títol diu que la marxa per la sanitat “muta en protesta contra Ayuso”, com volent dir que van alterar el sentit de la manifestació per engalipar la gent. Al subtítol, en canvi, explica que milers de persones “culpen la presidenta popular dels mals”. Això no és una “manifestació mutant”, doncs. És la típica manifestació contra els responsables que les coses no vagin bé, és a dir, el govern d’Ayuso. El Mundo opta per la tàctica soviètica: donar-ho molt petit i ometre els motius de la protesta. És curiós. La manifestació del dia 20 de gener contra el govern espanyol va obrir portada i hi van acudir 31.000 persones, segons la Delegació del Govern a Madrid, la mateixa font que xifra en 250.000 el nombre de manifestants d’aquest diumenge. Es coneix que, si a El Mundo li agrada la teva mani, tens preferència a la portada.

ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Mundo
El Mundo
El País
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara