Els fenòmens meteorològics extrems tenen la virtut d’articular una rara harmonia en les portades dels diaris, que per poques jornades aparten les guerres personals per coincidir en les mateixes temàtiques. La neu, a més, té un doble vessant tràgic i lúdic que no es pot atribuir a altres fenòmens que són directament nefastos. La nevada és perillosa i provoca morts, sí, però alhora excita la població, és divertida i fa que la ciutadania en gaudeixi; és a la vegada negativa i positiva i això fa que, malgrat tot, ens agrada que nevi.

Tot i que la ciutat de Barcelona es va quedar, un cop més, sense neu, aquesta va ser l’excepció a Catalunya, on el tou de neu va ser notable i encara seguirà avui, igual que a l’Estat espanyol, on ja es compta el pas del Filomena com a un episodi històric.

En aquesta situació, no és res d’estrany que aquest diumenge les portades no siguin altra cosa que un Filomena ‘a mi pesar’, si es permet la paràfrasi de la cèlebre novel·la de Gonzalo Torrente Ballester, ‘Filomeno a mi pesar’, on el protagonista suporta un nom de fonts no desitjat. Colgats per la neu, els diaris avui no tenen més remei que obrir tots amb el mateix tema, sense distinció, aquest cop, entre la premsa madrilenya i la catalana. Però el que crida l’atenció és que mentre els diaris madrilenys no tenen cap problema a demostrar de quina ciutat són, els catalans es rendeixen igualment a la nevada madrilenya, amb una ‘madriditis’ inesperada.

elperiodico cat.750

ara

lavanguardia

Així, als diaris editats a Catalunya les portades son de nevades, però significativament madrilenyes: ‘Atrapats per la neu’, diu ‘El Periódico’, amb fotografia de la Puerta del Sol de Madrid; ‘Nevada general’ és el títol de l’'Ara', amb imatge de la Puerta de Alcalá de Madrid; ‘La nevada del segle col·lapsa Madrid’ obre primera plana de ‘La Vanguardia’, ambfotografia del carrer Fuencarral... sí, de Madrid.

elpuntavui

Només ‘El Punt Avui’ recorda que a Catalunya també va nevar força, amb ‘La neu i la pluja donen pas al vent’ i fotografia del parc natural de Montserrat.

abc

elmundo

Més rutinàries són les portades dels diaris de la principal ciutat castellana: L’‘ABC’ se centra clarament en la situació a la capital d’Espanya: ‘Filomena provoca el caos i aïlla Madrid’. Al seu torn, ‘El Mundo’ presenta en portada una fotografia clarament identificable amb Madrid per titular ‘L’allau de neu de ‘filomena’ porta al límit a mitja Espanya’. Això sí, en un dels subtítols li clava un calvot a l’executiu Sánchez: “El govern espanyol presumeix  de gestió mentre l’UME ha de rescatar milers de conductors atrapats’.

larazon

elpais

Pel que fa a ‘La Razón’, el titular té el seu enginy, perquè reflecteix a la perfecció la dicotomia lúdicotragica que causa un temporal de neu: ‘Espanya blanca, alerta roja’. El clatellot arriba així: ‘El govern espanyol s’escuda en la cogovernança  i delega en les comunitats, que demanen ajuda’. Finalment, ‘El País’ ens recorda que ‘Una nevada històrica paralitza Madrid’, però en aquest cas, i no és gens sorprenent, es parla bé de la gestió governamental: ‘El govern espanyol organitza combois de menjar i per a la vacuna de la Covid’.