A la vista de les portades d’avui, a més d’un li costarà d’entendre per què no es cremen més contenidors. Només cal mirar els afers que s’hi ventilen (a les portades) per capir la ràbia dels manifestants i entendre els motius dels aldarulls —i això exclou saquejos i pillatges eh, que ja ens coneixem. És especialment estimulant la portada d’El Mundo. A sota de l’apertura sobre la segona regularització fiscal del Rei emèrit Joan Carles, de 4 milions d’euros (QUATRE MILIONS D’EUROS), per impostos impagats, diu que “Espanya és el pitjor país per ser jove”, deunidó. També que el Poder Judicial qualifica de desastre jurídic la Llei de Llibertat Sexual promoguda pel govern espanyol, cosa que —injustament— es llegirà com que els costa d’acceptar la magnitud de la tragèdia de les dones, especialment si et llegeixes el text de l’informe del CGPJ, escrit en el to condescendent i mancat de sensibilitat tipus sentència de la Manada.

No acaba aquí la cosa. A la mateixa portada també s’explica que el consell de RTVE s’ha renovat pel sistema mafiós de la subhasta entre el PP i el PSOE, tot saltant-se la selecció de candidats derivada del concurs de mèrits: només 4 dels 10 nous consellers figuren a la llista dels 20 que van aprovar el concurs. Els altres 6 el van suspendre. A sobre d’aquesta nota s'hi veu una foto de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, pobra, incapaç d’explicar com es gastaran els 11.000 milions en ajudes al comerç, el turisme i l’hostaleria que Pedro Sánchez va comprometre aquest dimecres al Congrés. Meravella.

Vés per on, l’import total de la regularització fiscal que el Rei emèrit ha pagat trinco-trinco a Hisenda equival a 2.629.213 dosis de la vacuna d’Astra Zeneca, la més barata, o a 315.789 de Moderna, la més cara, segons els preus pagats per la Unió Europea al desembre del 2020. Justament aquí encaixa la notícia principal de la primera d’El Periódico: Espanya vacuna deu cops més a poc a poc perquè no disposa de prou vials. És el que deia ahir la consellera Vergès a El Punt Avui. Sense afany de demagògia, seria bo preguntar-se quin és el preu que es paga per aquesta imprevisió, morts inclosos.

El Punt Avui també hi afegeix una nova causa d’indignació, amb un títol molt flamenc: avui fa un any de la primera reunió de la famosa taula de diàleg entre el Govern i el govern espanyol. Primera i última. Havien de parlar de referèndum, amnistia, etcètera. A sobre, el jutge Llarena ha ressuscitat. Ara prova d’esmenar els seu fracàs enredant al tribunal de Justícia de la UE, el mateix que ell mateix no ha respectat en aquest mateix cas que l’ocupa. Parlant d’Europa, La Vanguardia diu que caldrà un passaport de vacunació per viatjar dins la UE, cosa que lliga amb que no ens vacunen al ritme que caldria i, per tant, aquest estiu viatjarà sa tia, perquè si no estàs vacunat, no et donen el passaport. No és genial?

Als diaris no els hauria de resultar tan difícil d’entendre per què la gent està més o menys emprenyada i el per què les saragates d’aquests dies. Només els cal llegir les notícies que ells mateixos publiquen als mateixos diaris que pontifiquen i tronen en desqualificar la irritació i impaciència de la ciutadania perquè cent o mil brètols cometen saquejos i violències. Si els diaris llegissin diaris, entendrien que no manquen arguments per sortir al carrer a l’estil dels parisins el 14 de juliol del 1789. Ja poden donar gràcies que la cosa no ha anat per aquí.

EM

EP

ABC

LR

EPC

EPA

LV

ARA