Les negociacions per renovar l’òrgan de govern dels jutges estan avançant a marxes accelerades. Però l’ens presidit per Carlos Lesmes no marxa sense haver disparat abans. Reunit aquest dijous, el ple del CGPJ ha emès un informe que qüestiona els elements centrals de la llei Montero, la de garantia de la llibertat sexual. Començant pel seu gran pilar, el consentiment sexual, el “només sí és sí”. També la unificació de l’abús i l’agressió sexual. L’informe, elaborat pels vocals Roser Bach, Juan Manuel Fernández i Pilar Sepúlveda, ha estat aprovat per unanimitat dels 21 membres. Des del Ministeri d’Igualtat recorden que el CGPJ ja va fer el mateix amb la llei de violència masclista del 2004. L’informe, però, no és vinculant.

Pel que fa al consentiment sexual, l’òrgan de govern dels jutges desmunta el concepte, assegurant que la definició que se’n fa “determina un aparent desplaçament de la càrrega de prova”. D’aquesta manera, segons l’informe, és la defensa la que ha de provar la voluntat expressa de participar en l’acte. "D'aquesta manera, s'estarien alterant de forma substancial les normes sobre la càrrega de la prova en el procés penal amb risc d'afectació del principi de presumpció d'innocència”, assegura el document.

Per altra banda, la llei d’Irene Montero també acaba amb la distinció d’abús sexual i agressió sexual, i tot passa a ser agressió sexual. El CGPJ també fa una esmena a la totalitat. En primer lloc, argumenta que “pot tenir un efecte de desprotecció de les víctimes, perquè per a l’autor del delicte no tindrà majors conseqüències un mitjà més lesiu que un altre d’una intensitat menor”. En segon lloc, afegeix, “s’incorre en el risc de castigar amb gran severitat conductes que presenten un menor grau de lesivitat”.

La resposta de la ministra Irene Montero ha estat clara: "Només sí és sí. Serà llei".

Negociacions en marxa

Aquesta probablement sigui una de les últimes decisions de l’actual ple del CGPJ, que té el mandat caducat des de fa més de dos anys. El PSOE i el PP estan negociant aquests dies, a marxes accelerades, la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Com a gest, l’actual junta, presidida per Carlos Lesmes, ha acordat ajornar vuit nomenaments previstos per avui, entre els quals tres places del Tribunal Suprem. S’abordaran en un ple extraordinari dijous que ve.