La línia editorial d’un mitjà de comunicació la marca la tria de les notícies i el seu enfocament. En aquest sentit, allò que no es diu té tanta transcendència com allò que es diu. Els silencis no solen ser casuals ni originats per badades banals. Per això que el fet que aquest dilluns, 13 de gener del 2020, tots els diaris editats a Madrid i un dels editats a Barcelona optin per ignorar en la seva portada que Carles Puigdemont i Toni Comín participaran, amb tots els ets i uts, en el ple del Parlament Europeu a Estrasburg no pot ser atribuït a excés d’informacions en un dia en què la notícia europea només competeix amb la presa de possessió del nou govern espanyol, fet que sí que apareix en totes les portades.

Després de més de dos anys qualificant Puigdemont i Comín de fugats, hi ha diaris que ara prefereixen no explicar als seus lectors –almenys no a la portada de l’edició en paper–, que tots dos entraran per la porta gran de l’Eurocambra. Un fet que, amb tota probabilitat, acapararà l’atenció dels mitjans europeus.

Així doncs, quin és el tema del dia en aquells diaris que no s’han assabentat que hi ha un ple força singular al Parlament Europeu? Doncs la formació del nou govern espanyol, que per a la dreta mediàtica és una excusa prou bona per negar els habituals cent dies de gràcia i continuar disparant amb artilleria pesada contra el govern de coalició que encara no ha començat a caminar.

abc

L’ABC dispara primer, tot assegurant que "Sánchez manté la seva reunió amb l’inhabilitat Torra i pilotarà la negociació amb el secessionisme’. Dos pardals d’un tret, perquè a la crítica al president espanyol s’hi suma l’assumpció que el president de la Generalitat ja és poc més que un delinqüent.

elmundo

Al seu torn, El Mundo dedica una fotonotícia a Pedro Sánchez signant nomenaments sota el títol "El narcisisme de Sánchez", però el titular important és una andanada a la línia de flotació al soci de Sánchez, Pablo Iglesias: "Morales va pagar a preu d’or 169 vídeos a la consultora de Podemos".

larazon.750

Pel que fa a La Razón, el titular principal és una travessa sobre els primers passos del govern Sánchez-Iglesias: "Sánchez busca fiscal general per desjudicialitzar Catalunya", i s’acosta tangencialment a la qüestió de Puigdemont assegurant que "Europa pot tardar un any a treure la impunitat a Puigdemont". Només l’avanttítol situa geogràficament els fets, però només per a experts: "Obertura del Parlament".

elpais.750

Finalment, El País, opta per titular a portada que "Sánchez anuncia una legislatura de 'diàleg social i territorial'". Res sobre la jornada prevista a Estrasburg.

elperiodico

lavANGUARDIA

ara

elpuntavui

Pel que fa als diaris catalans, tampoc parla de Puigdemont i Comín El Periódico, que prefereix titular amb una cita de Pedro Sánchez: “El govern espanyol tindrà diverses veus, però sempre la mateixa paraula”. Pel que fa a la resta, aquests són els titulars, que sí que tracten la sessió d’Estrasburg: "Puigdemont i Comín s’estrenen com a eurodiputats" a l’Ara, "Puigdemont i Comín s’estrenen avui al Parlament de la UE" a La Vanguardia i "Veu a Europa" a El Punt Avui.