L’estratègia dels diaris del Trio de la Benzina ha fet un salt qualitatiu gran. Ja no es tracta de presentar l’executiu espanyol com un govern il·legítim emparat en les forces de l’anti-Espanya —comunistes, terroristes, separatistes— sinó com un govern dins el qual una organització criminal conspirava per rampinyar milions i milions dels fons d’emergència destinats a comprar material sanitari bàsic —mascaretes, guants…— per combatre la pandèmia de la covid-19. El Mundo obre portada acusant Puertos del Estado de mentir als investigadors de les trames corruptes. Puertos és un organisme depenent del ministeri de Transports que en el seu dia encapçalava José Luis Ábalos. L’ABC titlla de mentider al govern balear presidit per Francina Armengol per declarar al parlament balear que era bo el material sanitari defectuós comprat a una de les empreses de la trama. 

La informació és un garbuix impressionant de dades de tota mena, barrejades amb suposicions, connexions i judicis d’intencions, tal com aventuren les hipòtesis de la investigació. És complicat aclarir-se llegint els texts, però el que roman i impressiona són els títols i subtítols amb el verb “mentir”. L’efecte que fa, com a mínim, és que la contractació de subministraments sanitaris aquells dies de bojos de l’inici de la pandèmia era un desori espectacular del qual se n’aprofitaven uns quants espavilats ben connectats amb el govern espanyol. Al costat de tot plegat, les portades d'El País, La Vanguardia, El Periódico o l'Ara sobre Trump, la cita prèvia o l'amnistia sembla que baixin d'Arbeca. Per contrast, té molta gràcia la portada d'El Punt Avui amb Aznar tranvestit en Pinotxo: un mentider provat que va voler convèncer el món que l'atemptat de l'11-M als trens d'Atocha era obra d'ETA i no d'un grup islamista.

El Mundo en fa un relat tan endreçat… En una pàgina explica les presumptes mentides de Puertos del Estado per protegir a qui sembla el cervell de la trama, Víctor de Aldama (El Periódico també ho diu en un quadret a la portada). A la segona pàgina projecta una ombra de complicitat sobre quatre ministeris (Hisenda, Transports, Sanitat i Interior), als que acusa de saber des de mitjan 2022 que Ábalos i companyia eren investigats. També esquitxa Pedro Sánchez perquè, malgrat tot, va recuperar l’exministre en el segon lloc de les llistes de València al Congrés a les eleccions generals del 23-J del 2023. Ábalos havia estat rellevat el 2021 sense gaires explicacions. En una tercera pàgina connecta la trama corrupta d’Aldama i de Koldo García, l’exassessor d’Àbalos, amb… Veneçuela i Air Europa, una aerolínia rescatada amb fons públics sobre la que el diari va organitzar molt xivarri fa alguns mesos. La bola és enorme. Sembla que fins i tot es menja la negociació de l’amnistia entre el PSOE i Junts… però no. Aquí apareix el director d’opinió del tabloide ultra amb una columna titulada “Per què és pitjor l'amnistia que el cas Ábalos”. Cercle tancat.

El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
La Vanguardia
La Vanguardia
El País
El País
El Periódico
El Periódico