És Nadal i les portades també ho saben. La majoria de diaris nacionals destaquen en portada el discurs de Felip VI, que alerta sobre "l'erosió de les institucions". Així mateix, ho destaca El País "Felip VI alerta sobre 'la erosión de las instituciones'". La foto de la portada és per al monarca, on s'hi ressalta la denúncia del monarca del deteriorament de la convivència. "Una sociedad dividida o enfrentada no avanza, no progresa". En portada també hi ha lloc per "Más de 84.000 migrantes se arriesgan a cruzar el canal de la Mancha" i també per a la guerra d'Ucraïna, que tot just aquest dissabte ha sumat ja 10 mesos. "Doble Navidad en Ucrania para conjurar la guerra". 

el pais portades 25 desembre

El diari ABC també destaca el discurs del Rei i tira també per l'"erosió de les institucions". En aquest sentit, posa de manifest que el monarca ha reclamat durant el seu discurs "respeto a la Constitución" i "a un ejercicio de responsabilidad" para evitar "la división" i el "deterioro de la convivencia".

portada abc 25 desembre

"Los españoles tenemos que decidir todos juntos nuestro destino" és el missatge que El Mundo ha volgut posar èmfasi del discurs del Rei. També destaca que Felip VI ha subratllat que la "división" de la societat i "el deterioro de la convivencia" ens fan "més fràgil". En aquest sentit, també s'hi pot llegir en primera pàgina que reclama "un mayor compromiso con nuestra democracia y con Europa dos columnas vertebrales". El rotatiu també destaca que "Maduro emerge sobre el acta de defunción política de Guaidó" i constata que surt reforçat de cara les presidencials del 2024. Hi ha espai per exposar "Parón en el negocio del 'streaming'" i constata que les plataformes retallen produccions per guanyar en rendibilitat i salvar els comptes. 

el mund 25 de desembre

Per la seva banda, La Razón dedica la portada sencera al discurs del Rei. "Los españoles tenemos que seguir decidiendo todos juntos nuestro futuro". El cap d'Estat, destaca el diari, va pronunciar el discurs a la sala d'audiències de La Zarzuela. Subratlla també que els riscos d'amenaça a la democràcia als quals es va referir el monarca són: erosió de les institucions, deteriorament i convivència de la divisió. Posa de manifest que Felip VI va referir-se també a Ucraïna i les conseqüències de la invasió russa per a l'economia espanyola. "El 2022 ha sido complicado i difícil. Como no han sido nada fáciles los últimos años". I conclou amb "La subida de los precios, en especial, de los alimentos, provoca inseguridad en los hogares". 

la razon 25 desembre

La Vanguardia destaca en portada el discurs del Rei i centrant-se en el risc d'erosionar les institucions. També recorda que Felip VI ha aprofitat el discurs per demanar que es posi per davant la voluntat d'integrar al desig d'excloure. La fotografia, però, és per un Nadal a la platja. "Navidad de primavera en el Mediterráneo". Les temperatures permeten gaudir del sol a la platja. El rotatiu destaca també "Nuevas reglas en el mundo laboral" i que la "reforma de las pensiones se aplaza a enero".

la vanguardia 25 desembre

El protagonisme a El Periódico es per al "Desafío de los 8.000 millones de habitantes". En format més breu, també es recorda el discurs de Felip VI. "Putin amarga la Nochebuena con una matanza en Jerson". Recorda també que aquest 2022 és l'any que ha tornat la guerra a Europa. 

el periodico 25 desembre

L'ARA destaca en portada que "El règim del 78 viu la seva pitjor crisi". En aquest sentit, destaca que el procés és l'origen del xoc entre els poders judicial i legislatiu, que la radicalització ideològica ha portat a la confrontació de blocs, i que TC, CGPJ, Fiscalia i policia són els quatre punts febles. També fa un balanç sentimental de l'any a través de 10 testimonis. 

ara 25 de desembre

El Punt Avui destaca una entrevista al davanter del Barça Robert Lewandowski. "Treballo per ser cada dia millor futbolista" i ressalta que "aprofitaré la sanció per preparar-me millor per al que queda de curs". En format més breu també destaca que Felip VI reconeix la crisi institucional a l'Estat.

el punt avui 25 desembre