El Divendres Sant s'arrossega per la premsa. És Setmana Santa i els diaris ho saben. Ara bé, la premsa espanyola ha trobat una escletxa per subratllar que ERC i Bildu van de la mà per facilitar un pacte de govern entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i Podemos. Se'n fan ressò El País i El Mundo.  "La justicia sortea la reforma de la malversación pactada por el Gobierno y ERC" i  "ERC y Bildu allanan un pacto de Sánchez y Podemos en el 'sí es sí'", respectivament. 

A El País, però, també hi ha espai per recollir la trobada de tres dies entre el president francès, Emmanuel Macron, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping. "Macron urge a Xi a que haga 'entrar en razón' a Putin'". En el marc de la trobada s'ha parlat de la guerra d'Ucraïna, ja que Occident fa temps que creu que el paper de la Xina podria ser importantíssim per aturar el conflicte. Ara bé, també s'han tractat altres temes clau com el reequilibri dels vincles comercials després de les estrictes regulacions de covid zero, així com la crisi climàtica i les energies renovables. També hi haurà converses sobre la renovació dels vincles culturals i els viatges. I és que París vol recuperar el turisme xinès, per tant, un dels objectius del president és assegurar les aliances. Hi ha, però, espai per a altres titulars: "La justicia sortea la reforma de la malversación pactada por el Gobierno y ERC", "La inmigración revive pueblos vacíos", "Reino Unido alojará a migrantes sin papeles en un barco gigante", "Berlín maniobra para limitar la reforma de las reglas fiscales". Hi ha espai per la mort de Josep Piqué, ministre català d'Aznar i líder del Partit Popular de Catalunya. Una notícia que també treuen en portada El Mundo i La Razón. Josep Piqué va ser l’artífex del gir catalanista del PP a l’època de l’entesa Aznar-Pujol que va començar amb el pacte del Majestic (1996). En la seva joventut va militar en organitzacions polítiques d'esquerra, com el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), d'ideologia comunista, i d'extrema esquerra, com a Bandera Roja. Va ser ministre de diferents carteres durant els governs de José María Aznar, entre 1996 i 2003.

el pais portada divendres sant
 

El Mundo destaca també que "Canibalismo y grafitis napoleónicos en las cuevas de Cabrera" i ressalta un reportatge sobre la filla d'Aless Lequio, fill d'Ana Obregón, per gestació subrogada i tres anys després de la seva mort. "En la clínica de los ginecólogos donde se trató Aless Lequio". Espai en portada també per la victòria que podria tenir el PP a l'Aragó: "El PP ganaría a Lambán pero la combinación de pactos aleja la gobernabilidad". La Razón també destaca altres coses en portada, com la visita de Macron a la Xina "Xi alerta contra la escalada en Ucrania". També destaca que "La mitad de la población activa ha opositado, lo hará o se lo plantea". I és que una entrevistada constata que "no quiero ser rica, quiero hacer una vida normal sin temer que mañana me vayan a echar a la calle". Amb les dades a la mà es constata que el 65% de la població busca estabilitat i el 74% creu que tindrà millor qualitat de vida. 

la razon portada divendres sant
portada el mundo dissabte sant

L'ABC per altra banda, va per lliure: "Ferraz ordena a sus candidatos locales y regionales recuperar a Franco como baza electoral". L'únic punt en comú és la visita de a la Xina del president francès, que li serveix al rotatiu per parlar sobre la geopolítica del vell continent. "Europa sienta al régimen chino en el centro geopolítico". Macron i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han coincidit aquest dimecres a la Xina, on s'han entrevistat per separat i després junts amb el líder xinès, Xi Jinping.  El complex protocol ha certificat que la política exterior europea és un laberint, i en aquest joc tan complicat ningú ha trobat a faltar l'alt representat diplomàtic de la UE, Josep Borrell. Al teló de fons, la voluntat que la Xina contribueixi a accelerar la fi de la guerra d'Ucraïna.

portada abc dissabte sant

Per altra banda, la premsa catalana recull la mort de Piqué. "Fallece Piqué, exministro y exponente más centrista y catalanista del PP", titula La Vanguardia, que també hi dedica la foto principal. El titular és per "Sánchez fija un pacto migratorio como prioridad de la presidencia europea". Petit espai per a les intencions de la Xina amb la guerra d'Ucraïna "China quiere una salida 'equilibrada' a la guerra de Ucrania" i que "Los alumnos extranjeros recibirán clases de lengua antes de ir al instituto".

la vanguardia portada divendres sant

 

 

Imatge principal: unes palmeres / Unsplash