Tal com va fer Charles Dickens amb Un conte de Nadal i el seu protagonista, Ebenezer Scrooge, sembla que els editors dels diaris espanyols i catalans s'han unit per explicar-li al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, els fantasmes del seu passat, present i futur.

Anem a pams i comencem, tal com fa Dickens, amb el fantasma del passat. D'aquesta part s'han encarregat La Vanguardia, que li recorda al president Sánchez totes les crispacions i crisis que ha tingut al llarg de l'any dins del seu executiu sota el titular "Iglesias repta Sánchez i crida a mobilitzar-se per a pressionar el govern espanyol", ficant el dit a la nafra augurant-li, segurament, la pitjor de les crisis des de principi d'any. Concretament, el diari del Grup Godó li recorda a Sánchez aquell acord d'investidura firmat amb Unidas Podemos, un fantasma que pot perseguir Sánchez en el que li queda de mandat. 

lavanguardia.750

La majoria dels editors s'han fixat, com és normal, en els fantasmes del present de Pedro Sánchez. Concretament els encarregats  de fer-ho han estat  El PaísLa RazónEl Mundo i El Punt Avui. En una línia semblant a La Vanguardia, El País colla Sánchez per la banda de la crispació política, recordant al president que "La crispació deteriora la política espanyola en el pitjor moment" i amb "Un any maleït".

A més, centren l'editorial del diari en aquest tema, recordant a totes les formacions que el que vol la gran majoria dels ciutadans espanyols és que els partits pactin, cosa que s'ha donat més aviat poc al llarg de la pandèmia, lluny queden ja les aprovacions de l'estat d'alarma per unanimitat al Congrés de la primavera i el que ha quedat, al final, són acusacions entre les grans formacions. 

El segon titular de la portada, se centra en una recopilació de l'any, cosa que ja es fa per aquestes dates, aquest any, però, no ve especialment de gust haver de llegir-la, ja que aquest 2020 ha estat, en l'àmbit global, un dels pitjors que es recorden.

elpais.750

Seguint amb la crispació, el diari dirigit per Francisco Marhuenda, insisteix amb la crisi de la monarquia i ens porta a la portada una enquesta que assegura que la ciutadania creu que l'Executiu de Sánchez no dona prou suport a la monarquia de Felip VI. La mateixa enquesta també apunta que hi ha una divisió entre si l'emèrit ha de tornar o no Espanya després de la seva fugida cames ajudeu-me l'estiu passat després dels seus múltiples casos de corrupció.

Alhora, La Razón no s'oblida de punxar la gran bombolla de tensió que hi ha dins del govern espanyol i en un petit titolet apunta que els ministres del PSOE asseguren que Iglesias demana el que Europa no accepta. Si no fos prou, l'espai més gros de la portada és una entrevista al xef Diego Guerrero, que assegura categòricament que un altre tancament podria condemnar el sector.

larazon.750

La monarquia i la crisi que portada associada els últims mesos també és el tema de la portada de El Mundo, que assimila la Zarzuela al búnquer del Rei "en el moment més difícil" per Felip VI, destacant l'hermetisme de la Casa Reial i la inclusió de la princesa Elionor "com a missatge de futur", tot i que al ritme d'escàndols del seu avi i els silencis incòmodes del seu pare amb relació als militars feixistes, potser no hi arriba. 

elmundo.750

L'últim fantasma del present per a Sánchez el porten un diari català, El Punt Avui, que entrevista un malalt persistent de Covid-19, que dubta si "ja no sé si mai seré com abans" després de mesos malalt amb el coronavirus. És per això que aquest tipus de malalts reclamen un protocol especial i reconeixement.

elpunt girona.750

Els fantasmes del futur. Aquells que turmenten, però que encara no han arribat. Els encarregats han estat l'ABC i l'Ara. El primer amb una entrevista a Santiago Abascal, el líder de l'ultradreta a Espanya, i el segon titulant amb una evidència, però que preocupa, i molt, als governs tant espanyol com català, Nadal.

El titular d'Abascal tira molt al futur, concretament a les pròximes eleccions generals, assegurant que si PP i la seva formació es presenten separades hi haurà més possibilitats de fer fora Sánchez de la Moncloa, encara que accepta també que la seva relació amb Pablo Casado no és especialment fluida, ja que no parlen des de la moció de censura que Vox va intentar contra Sánchez i que no va prosperar.

abc.750

El diari català, per la seva part titula "Un Nadal insòlit", un titular aparentment evident, perquè ja fa diens i setmanes que en parlem, però ajuda, un cop més, a adonar-nos que efectivament aquestes festes seran realment diferents i que encara no ens n'hem fet la idea del tot.

ara.750

Acabats els fantasmes de Sánchez, després que el president hagi vist el que va fer, el que està passant al seu voltant ara mateix, i el que li espera, hi ha un bonus track, un convidat especial El Periódico, que aquest diumenge ha apostat per carregar contra els governs independentistes de l'última dècada amb Mas, Puigdemont i Torra al capdavant.

I és que els pròxims dies no només acaba l'any, sinó que acaba la segona dècada del segle XXI, que a Catalunya ha estat marcada pel procés i ha acabat amb la pandèmia, d'aquí el titular "de la independència a la pandèmia", fàcil. A més aprofita per afegir que dimarts es convocaran de manera oficial les eleccions pel pròxim 14 de febrer.

elperiodico.750