Aquest dilluns, 2 d’agost del 2021, es reuneix la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, una trobada que arriba tres anys després de l’última i que centra la informació política de la jornada i de la que els diaris, en major o menor mesura, se’n fan ressò.

Ara bé, com qualsevol fet que tingui a veure amb l’encaix de Catalunya a Espanya, sempre hi ha moltes maneres d’enfocar el mateix tema i els diaris del trident mediàtic de la dreta espanyola ho fan cadascun a la seva manera, però tots amb la mateixa conclusió: els catalans insolidaris sempre demanen molt més del que es mereixen. Això sí, amb tres exercicis d’estil diferents, però tots amb el mateix discurs, demostrar que Catalunya s’aprofita d’Espanya.

larazon

Qui dispara primer i apunta a barraca és La Razón, que en un exercici d’estil profundament directe no té cap mirament a assegurar que la bilateral només té un motiu: aconseguir el màxim de diners per part dels catalans. "El govern català exigeix 56 traspassos i milers de milions", assegura aquest diari, que al subtítol afegeix que ‘La comissió bilateral es reuneix amb tensió per les grans demandes dels nacionalistes’. Aquesta "tensió" a què fan referència, per si de cas, ja la posen ells mateixos.

abc

L’exercici d’estil de l’ABC és del tipus sinuós, i per això quan informa que ‘Andalusia ultrapassa Catalunya en la creació d’empreses i llocs de treball’ en realitat el que ens està dient és que si a Catalunya no es perdés el temps en un nacionalisme diferent a l’espanyol, tot serien flors i violes per els catalans. Sense dir res de la bilateral, ja s’entén que el que cal fer és deixar-se d’órdagos nacionalistes i anar per feina.

elmundo

Finalment, El Mundo aplica un tercer exercici d’estil, la tècnica polièdrica. ‘Presidents del PP i el PSOE demanen decidir sobre els fons’, diu el titular principal, que tot seguit dona veu a set presidents autonòmics. Si es llegeixen algunes de les declaracions amb Catalunya i la bilateral al cap, tot queda molt més clar: “Ja cansa el tracte de favor que es dispensa als mateixos de sempre” (López Miras, Múrcia); “Els diners de la UE son per créixer com a país. Junts i sostenibles” (Fernández Vara, Extremadura) i “Cal decidir on es destinen els diners, sense que ho imposi Sánchez” (Moreno Bonilla, Andalusia).

elpais

Qui s’estalvia tot això és El País, que ofereix com a títol principal el fet que ‘La immunitat de ramat passa per vacunar els menors de 12’ i es limita a informar, petit, petit, que ‘Sánchez es reuneix amb Aragonés amb l’objectiu de blindar el diàleg’.

araelperiodico

elpuntavui

lavanguardia

Pel que fa als diaris catalans, així es veu la cimera d’aquest dilluns: ‘Govern i Estat reprenen la bilateralitat’ a l’Ara; ‘Moncloa i Govern ultimen avenços en traspassos de beques i trens’ a El Periódico; ‘Tres anys després’ a El Punt Avui i 'Govern i Generalitat reobren avui la via de la negociació bilateral' a La Vanguardia.

 

Imatge principal: Un periodista madrileny, pendent de l'arribada del Govern a la bilateral d'avui / Freepik/Asier_Relampagoestudio