Els diaris de Madrid fan festa a Espanya. A Catalunya, però, La Razón i El País publiquen edició (la portada de l’ABC correspon a una “edició especial”, diu misteriosament el diari). Justament La Razón i El País donen peu a dir alguna cosa aquí. El diari dretà explica que els votants penalitzen Junts per negar-se, de moment, a acordar el Govern amb ERC. Aquesta és la lectura que el diari fa d’una enquesta —o el que sigui— on fan guanyar un escó a ERC i PSC i Junts en perd un. Tot plegat deixaria les coses exactament en el mateix punt que estan ara, amb les mateixes possibles coalicions i etcètera. La Razón, però, s’estima més enganyar la gent amb un relat alternatiu a la realitat i avall que fa baixada.

No hi ha dret. És que ni respecten les convencions del contar mentides. Enganyar la gent exigeix un mínim de realitat que puguis manipular, sigui agafant el rave per les fulles, sigui fent uns quants escarafalls en direcció contrària a la del fet… Potser al diari van tirar pel dret, enrabiats en veure que no hi havia manera que l’enquesta acompanyés el títol que prèviament havien decidit. Potser volen acoquinar al corrent de Junts a qui no espanta la repetició electoral perquè d’informació, el que s’entén per informació, aquesta portada no en dona cap. Potser els volen enviar algun missatge. És difícil de saber. És dubtós, però, que se’n surtin amb un embolat així.

Saldos i ròssecs

Aquests dies sense notícies són també un examen a la creativitat dels diaris o, més aviat, a la seva capacitat de supervivència i previsió a dies informativament estèrils. Avui al quiosc hi ha de tot. Hi ha diaris que es treuen de sobre alguns saldos i ròssecs. Tal vegada pensen que publicar-los un dissabte de Glòria no els compromet gaire perquè no compra el diari ni Perry. És el cas d’El País, que sorprén al món mundial dient el que tothom sap de fa anys: que a la Unió Europea no li cauen bé els independentistes catalans perquè enreden a Espanya, que és el soci titular d’aquest club d’estats. Caram. Seria l’equivalent, en informació política, d’aquests reportatges que t’expliquen que és l’hivern i fa fred, és l’estiu i fa calor, etcètera. O els clàssics de l’agost: a Barcelona es fa un dels pitjors cafès del món; què magnífiques les terrasses dels hotels del Cap i Casal per fer copes de nit…

El Periódico s’ha esforçat més i ofereix un reportatge sobre el futur de Messi. És un tòpic, sí, però interessa molt a tots els barcelonistes, inclosos els partidaris de deixar anar Leo. A la informació principal, diu el mateix que La Vanguardia i l’Ara: que la campanya de vacunació va amunt i tal pasqual. El Punt Avui diu que Esquerra i Junts no s’acaben de trobar. Quina sorpresa. Si no es veuen —perquè fan vacances— com coi poden posar-se d’acord? És el que té el Dissabte Sant.

LR

EP

EPC

LV

ARA

EPA

ABC