A l’escriptor i frare Luis de León se li atribueix una frase que resumeix la victòria de la innocència davant la injustícia: "Dèiem ahir", diuen que va dir quan va sortir en llibertat després de passar anys a presó a causa d’un procés inquisitorial de dubtosa legalitat. I ho va dir a una universitat. La fiabilitat del fet és discutible, però no pas l’ensenyança que vol transmetre l’episodi.

I ahir va tornar a passar. Oriol Junqueras, el professor Junqueras, va sortir de la presó amb un permís de treball que li permet donar classes al campus de Manresa de la Universitat de Vic. I un fet de tal magnitud ha copat totes les portades d’aquest dimecres, tant a Madrid com a Barcelona, però amb una clara diferència. Si a Catalunya se celebra el retorn del president d’ERC a una certa normalitat, a Castella sembla més aviat que la sortida se’ls ha quedat entravessada a l’estómac, i se les han hagut d’empescar per vendre la notícia sense que se’ls noti la descomposició que arrosseguen.

abc

Els més creatius han estat els de l’ABC, que han fet ús del comodí de les cometes per fer passar com a veritat el que, de moment, no és més que una possibilitat: "Junqueras s’uneix al club dels 'indultats’". Que se sàpiga, de moment no n’hi ha cap, d’indultat, entre els condemnats pel procés, però vaja, si ho diu l’ABC, potser és que és veritat.

elmundo

El Mundo, al seu torn, afina més l’enginy: "Junqueras segueix donant lliçons fora de la presó". Se’ls nota la còlera continguda, però almenys ho resolen amb una certa dignitat.

larazon

Pel que fa a La Razón, Marhuenda aprofita per clavar una banderilla al llom de Puigdemont: "Junqueras vol fer campanya", tot destacant que la sortida arriba a “setanta-dues hores del multitudinari míting de Carles Puigdemont a Perpinyà”.

elpais

El País, per la seva banda, es limita a verificar que "Junqueras surt de la presó per ser professor". A excepció d’aquest últim diari, es veu que la notícia no ha estat gaire ben païda. Allò que suposadament va dir Luis de León, ja es veu, no val per a Oriol Junqueras.

elpuntavui

lavanguardia

ara

elperiodico

Ben diferent és com es veu des de Catalunya el mateix fet, amb els següents titulars: "Oriol Junqueras, a la universitat" a El Punt Avui; "Junqueras, de Lledoners a la universitat" a La Vanguardia; "Junqueras surt per 'ensenyar i aprendre' a l’Ara i "Junqueras surt per donar classe" a El Periódico.