La nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, diu en una entrevista a El Mundo que “el nacionalisme vol destruir Europa; la llei espanyola ha de ser respectada”. És el titular que han fabricat per a la portada, on combinen dues frases que fan l’efecte que van lligades com un silogisme, amb el seu puntet i cometa. No se n’han pogut estar de manegar-ho de manera que sembli que la presidenta fa referència a l’independentisme.

Aquest diari va començar equiparant-lo al nazisme i al gihadisme, després al terrorisme etarra. Ara això. Estan a un parell de titulars de descobrir que l’assassí de Lincoln tenia origen català i era part d’una cèl·lula separatista formada a Cuba a mitjans de segle XIX.

Una de dos, o la presidenta ignora de què va l’independentisme i què passa a Catalunya —és improbable— o el diari ha fet una edició enganyosa del titular, cosa que és més freqüent. També podria ser que fos una errada. Els divendres són complicats. Tot plegat faria riure si no fos que El Mundo és el diari que més s’ha esforçat per normalitzar i blanquejar la ultradreta de Vox, que és, aquest sí, la mena de nacionalisme que vol destruir Europa. Malgrat els tripijocs del diari, l'entrevista val la pena.

Von der Leyen s’endurà un bon disgust si llegeix la portada d’El País o de La Razón, on s’explica que Ciutadans i el PP —partit aquest del mateix grup que la CDU de la presidenta europea— volen entregar a Vox una vicepresidència del Congrés. Ai, els indepes, què dolentots que són.

EM

EP

LR

ABC

LVG

EPC

EPA

ARA