La Razón entrevista Alberto Núñez Feijóo, el president de la Xunta de Galícia. És un bon tanto i un nom que cal seguir, perquè es tracta del diari més oficialista del PP i de l’home que guia el PP des de la cabina de l’apuntador. Es va esborrar de les primàries per rellevar Mariano Rajoy i ha acabat al timó d’una altra manera. Va deixar que Pablo Casado es deixés apadrinar per Aznar, amb unes llistes i una campanya electoral ultra —o “desacomplexada”, com se’n diu ara. Va obtenir el pitjor resultat del PP. Feijóo va llançar un avís. Després, Casado va endegar “España Suma”, un artefacte d’inspiració aznarista, amb afany d’aplegar sota el mateix paraigua els tres partits de la dreta. Feijóo va emetre senyals de disgust. Calia eixamplar la base del partit, no entregar-lo als caimans de Ciutadans i Vox.

De fet, Feijóo —no Casado— ha estat el representant polític del PP al conclave de La Toja, patrocinat pel rei i greixat per l’establishment espanyol i la seva cort per promoure un nou turnismo. Feijóo es va encarregar allí mateix de fer manetes amb Pedro Sánchez: no et bloquejarem sempre que no t’acostis als independentistes ni a Podemos.

Casado es va vèncer ahir, en repetir en obert el mateix missatge a la militància del PP —a més de demanar a Vox que no enredi i es retiri a les circumscripcions on fa mal els populars en benefici del PSOE. També ha refet les llistes electorals, en sintonia amb el que se li demana des dels salons bons de Madrid representats a La Toja. Per més submissió, ha posat Ana Pastor —una altra gallega del clan Rajoy/Feijóo— al segon lloc de les llistes per Madrid.

La Vanguardia ho resumeix al titular principal: “Casado repesca ministres de Rajoy per reforçar el gir al centre”. Això del “gir al centre” és el nou relat que substitueix al d'“España Suma”. (Aznar insisteix avui a Expansión que “España Suma” és una gran idea per aplegar la dreta espanyola, etcètera, però el concepte va de baixa, i potser també el seu patrocinador).

Això del “gir al centre” encara no ho ha paït gaire bé El Mundo. Lògic. Ha estat el principal promotor mediàtic del pacte de la triple dreta a Andalusia (i del mateix grup que Expansión, sigui dit a efectes de context). Però no cal patir gaire, que ja s’hi posaran bé. Potser ja han començat a baixar del ruc amb l’enquesta que publiquen avui: Sánchez no creix, Casado sí; Rivera cau, Vox i Podemos es mantenen un pèl a la baixa. El resultat és un Congrés penjat i, si els partits dinàstics volen deixar fora de joc independentistes i podemites, l’única suma que suma és una Gran Coalició de socialistes i populars. És el que es va formular solemnement a La Toja i el que proposa el correu del Tsar, el domador de Casado i nou guru de la dreta espanyola: Alberto Núñez Feijóo.

LR

LV

EM

EP

ABC

ARA

EPC

EPA