Els tres diaris de la dreta mediàtica madrilenya treuen foc per la boca de tan empipats que estan amb la decisió del govern espanyol de confinar Madrid ciutat i nou municipis més de la regió. Com la canalla i pitjor. Encara sort que cap ministeri de Podemos té res a veure amb la gestió de la cosa. Aquesta circumstància haurà salvat a més d’un cap de redacció de morir infartat o bé ofegat de ràbia en veure que, finalment, Madrid quedava assenyalat i avergonyit davant del món sencer. Quin horror.

És fàcil imaginar-se les reunions de portada d’ahir a El Mundo, l’ABC o La Razón: directius fent cops de puny a la taula, altres agafant-se el cap amb les mans i els de més caràcter clavant puntades a les cadires i tombant les colecciones històriques dels prestatges mentre diuen el nom del porc a Pedro Sánchez, Salvador Illa i els seus companys de govern. Quin espectacle.

En realitat no devia anar així, per molt que les portades ho facin sospitar. El resultat, però, és el que apareix al titular principal de l’Ara: la dreta està emprenyada. Això és un mal averany. Quan la irritació d’aquest, diguem-ne, col·lectiu, vessa, sempre reben els mateixos. Vés que a El Periódico i La Vanguardia no els hi facin pagar aquests titulars d’avui, que fan una mica l’efecte que es freguen les mans i no amaguen la seva schadenfreude amb Madrid.

Té gràcia l’ABC dient que el govern espanyol no ha volgut escoltar “el pla d’[Isabel Díaz] Ayuso”, la presidenta de Madrid. Un pla del que ni el mateix ABC ni cap altre diari ha estat capaç de donar cap informació i que la mateixa presidenta no ha traslladat al govern central. Tot fa pensar que “el pla d’Ayuso” és inexistent o consisteix a no fer res. El Mundo, un cop més, és incapaç d’entendre que el fet que cada autonomia administri la salut del seu territori com li sembli bé no suposa cap “caos jurídic”, sinó que és la manera de funcionar que la Constitució i les lleis estableixen. En fi. Aquesta ira i aquest victimisme potser els aprofitarien més si les dirigissin a esbrinar en què es gasta Madrid els 1.500 milions del fons de reconstrucció o a descobrir quin és el pla del govern regional per contenir la pandèmia.

El gran triomfador de les portades és el policia local madrileny que surt a gairebé totes. El gran desaparegut és el Rei, que passa desapercebut després que ahir, saltant-se el confinament i la distància social, s’estigués mitja hora llarga a Barcelona acompanyant al president del govern espanyol a entregar uns premis en una ciutat blindada i hostil. Va tornar a dir que juntos podemos con todo, etcètera. És una pena que els diaris de Madrid no li dediquin ni mitja ratlla en portada, perquè aquesta cançoneta de la unitat és el missatge que li escau, ara més que mai, a la capital d’Espanya.

EP

EM

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA