Avui que toca reflexionar, els diaris procuren passar el rasclet i dir la seva de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado. Tots fracassen perquè a tots se’ls hi endevinen les ganes, ni que sigui per la selecció de fotos i perquè els ciutadans, sobretot els catalans, són ja autèntics especialistes en conteses electorals.

El Periódico, fidel a la seva línia d’aquesta campanya electoral, estampa la imatge de Pedro Sánchez i Miquel Iceta, amigos para siempre, perfectament sincronitzada amb el titular Que-Ve-El-Llop! —en aquest cas la ultradreta—, que és la crida de fons típica dels socialistes des de fa ni se sap quantes campanyes. L’expressió més coneguda és el famós “Si tu no hi vas, ells tornen” o aquell anunci del doberman. La Vanguardia ha fet el mateix però amb més gràcia i deixa en portada una foto semblant amb el pretext que el PSOE tanca la campanya a Barcelona per primer cop, que és una gran notícia com tothom sap i que encara no s'havia dit.

La dreta mediàtica madrilenya és dura de pelar i, sense tallar-se un pèl, recomana el vot per Pablo Casado. El Mundo, malgrat que és el diari que més ha blanquejat la ultradreta, ho fa amb el senzill expedient de triar una declaració mitinera del president del PP. Fàcil. La Razón, en un editorial que arrenca en portada, implora el vot per qualsevol partit de centredreta i d’això en diu “votar per Espanya”. Ho il·lustra amb un titular per a catedràtics de sociologia i estadística i una foto per a la base on s’hi veu una estelada tota ratada. L’ABC ho fa mig d’amagat, en una promoció sobre la capçalera on dictamina que o Casado o Sánchez. Després de mesos i mesos apallissant al socialista en portada, el lector del tabloide monàrquic sabrà molt bé què ha de votar.

L’Ara s’ho fa venir d’una altra manera. Les eleccions de demà, pel que diuen, tornen a ser plebiscitàries. Mira. A El Punt Avui potser no s’han adonat que el titular i la capçalera del diari fan com un rodolí curiós. O potser sí que se n’han adonat i els ha fet gràcia.

EPC

LV

EPA

ARA

EP

ABC

LR