No es podia saber. Els diaris de Madrid —els de Barcelona no s’imprimeixen avui, Sant Esteve— fan una càrrega de cavalleria en defensa del reial discurs de Nadal. Com que ahir no van sortir als quioscos, s’estalvien en portada la glossa del text, la tasca feixuga d’elaborar una interpretació que transformi el mateix discurs de sempre en cosa digna d’un estadista. La gràcia dels impresos madrilenys és que aprofiten el discurs per donar avantatge a les seves maquinacions contradictòries. El discurs els serveix per a una cosa i la contrària.

A la maniobra de les tres capçaleres de la dreta madrilenya no li manca murrieria. Carreguen contra els que han dit mal del Rei (sobiranistes de tota mena) i fan veure que el defensen. En realitat, aprofiten l’avinentesa per tornar a castigar al PSOE a qui acusen de tolerar que els seus companys d’investidura, pèrfids i republicans, engreixin l’anti-Espanya, etcètera.

El País, en canvi, fa la mateixa maniobra… en sentit contrari: es posa al costat de Felip VI però per apuntalar l’acord entre el PSOE i Unidas Podemos amb l’argument sensacional que “lliguen el seu pacte als desafiaments plantejats pel Rei”. 

És molt remarcable l’ús del concepte “desafiaments” amb què el diari progre pretén ennoblir els topicassos que el reial discurs assenyalava com a “serioses preocupacions”: la nova era tecnològica i digital, el canvi climàtic, el “rumb de la Unió Europea”, “la cohesió social”, “el deteriorament de la confiança en les institucions”, bla, bla, bla. I Catalunya, esclar. Res que no s’hagi pogut dir fa dos anys o d’aquí a dos anys. Res que no formi part de les vaguetats de qualsevol acord de govern entre qualsevulla partits, espanyols o del país que vulguis. Dit d’una altra manera, hi ha algú a qui no preocupi tot això, sigui de dretes o d’esquerres, unionista o indepe? Inquietar-se per aquests “desafiaments” o “preocupacions” no sembla res de l’altre món, vaja. És de mínims. En fi, almenys cal reconèixer a El País l’esforç de vestir la mona.

BOLA EXTRA. Què deuen pensar les famílies dels presos polítics i dels exiliats catalans en veure la fotografia d'Iñaki Urdangarín i Cristina de Borbó de bracet per Vitoria a les portades d'El Mundo i La Razón?

elmundo. 26 desembre

ABC

LR

EP