Santa Bàrbara és patrona dels oficis relacionats amb la pólvora: la mineria i l’artilleria. La tradició diu que va ser martiritzada pel seu propi pare, que li va tallar el cap, indignat per la seva conversió al cristianisme. En càstig, al parricida li va caure a sobre un llamp. “Expliquen a Lleida —diu Joan Amades— que Nostre Senyor volgué premiar les virtuts de la santa i li va preguntar què preferia més, si el govern de les dones o el de la tempesta. La santa, sense pensar-s’hi un moment, digué que es veia capaç de dominar el llamp i el tro, però que no s’atrevia a provar-ho amb les dones”.

És una rondalla políticament incorrecta, però explica el sentit de la dita “recordar-se de Santa Bàrbara només quan trona”, que encaixa perfectament en fons i forma amb l’arrencada de la conferència sobre el clima que avui s’obre a Madrid. El titular d’El Punt Avui ho retrata bé, en línia amb la dita: “Cimera per salvar el clima en temps de descompte”.

Els altres diaris toquen tots el mateix tema amb més o menys creativitat i urgència. “L’hora de la veritat”, diu La Vanguardia. “Pressió social”, fa El Periódico. “Retallades dràstiques de CO2”, anuncia El País. Etcétera. D’aquí a quinze dies, quan s’acabi la conferència, en parlarem.

Aprofitant l’avinentesa, l’elèctrica Endesa ha comprat totes les portades dels diaris de Madrid, que avui apareixen amb els mateixos titulars —els que ha volgut l’empresa per fer-se propaganda— editats a l’estil gràfic de cada diari. La confusió al quiosc ha de ser fenomenal.

Notícies, només l’Ara, que fa un titular benevolent amb la maniobra del PSC per fer marxa enrere en la seva proposta de deixar caure la immersió lingüística, després d’una setmana de rebre de valent per terra, mar i xarxes socials. Els socialistes catalans ho disfressen d’esmena que presentarà un grup de militants i flors i violes i romaní.

També notable és el titular d’El País, que sembla el primer acte de l’operació per normalitzar entre l’establishment la presència de Podemos al govern espanyol. Els dies que venen en veurem més com aquest. Que Santa Bàrbara els ajudi.

EPA

LV

EPC

ARA

ABC

LR