La fiscalía demana al Tribunal Suprem que ignori la sentència del Tribunal Europeu de Justícia sobre la immunitat parlamentària vulnerada d’Oriol Junqueras —i de retop, de Carles Puigdemont i Toni Comín. Parlem dels fiscals del mateix Suprem, últim esglaó de la carrera d’aquests funcionaris, que representen i defensen judicialment els interessos de l'Estat i de la cosa pública, i que es resisteixen a aplicar una sentència que els obliga i recomanen als jutges que facin el mateix. En anglès se’n pot dir contempt, paraula que descriu una actitud entre el menyspreu i la resistència. No és d'això que parlen les portades —a la d’El Punt Avui, encara.

La resta de diaris no està sobre el ferro i s’han estimat més tirar palla als bous amb altres afers. Esgotat el recurs als escorcolls del dia següent a les males notícies —sembla que aquesta tècnica ha caigut en desús— El Mundo fa fum amb en Jordi Pujol, de qui s’ha filtrat la investigació de l’Agència Tributària, que l’acusa d’un frau fiscal... prescrit. L’ABC obre amb l’assassinat del pescaíto. La resta van amb la investidura de Pedro Sánchez, que fa tres setmanes que és imminent, pròxima, a tocar... La Vanguardia se’n surt amb molta gràcia dient que només cal tancar alguns “serrells”. Etcètera.

Fa molt lleig, especialment a La Vanguardia i El País, que esmentin ERC als seus titulars principals com si fos seva si la culpa del desori jurídic en què Pedro Sánchez es juga la cadira. En realitat, la investidura penja de la petició que aquest dimarts faci l’advocacia de l’Estat al Tribunal Suprem, un embolic que s'ha fabricat el mateix tribunal via Luxemburg i Brussel·les. Aquest és el tema que cap diari aborda directament —El Periódico és el que més s'hi acosta.

Les portades que no dissimulen amb altres coses i en volen parlar acaben fent malabars i tentines per no dir-ho directament. S’entén, perquè en una Democràcia Consolidada™ no és feina de l’advocacia de l’Estat facilitar cap investidura i cal, doncs, dissimular el tràngol galdós pel que passa la institucionalitat espanyola, ara en mans de les senyores advocades i dels senyors advocats de l'Estat. El bloc del 155 va començar subcontractant la resolució del conflicte català a la Justícia i la Justícia ha acabat fent-se càrrec fins i tot del conflicte espanyol sencer. Volien togues? Togues tenen.

ABC

EM

LR

EPC

EPA

ARA

EP

LV