La Fiscalia del Tribunal Suprem ha sol·licitat al jutge d'instrucció del "procés", Pablo Llarena, que mantingui l'euroordre contra el president Carles Puigdemont i la resta de mesures cautelars, mentre sol·licita al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat.

En un escrit també relatiu al conseller Toni Comín, datat el dia 20, els fiscals del cas també demanen que s'informi el jutge belga que ha de decidir sobre les seves ordres de detenció i lliurament, de manera que "es deixi sense efecte els terminis per a la resolució" de l'euroordre fins que el Parlament Europeu decideixi si els suspèn la immunitat.

"Situació de rebel·lia"

Al seu escrit la Fiscalia insisteix que Puigdemont i Comín "es troben en situació de rebel·lia" i recorda que s'ha dictat contra ells una mesura de presó provisional, a més d'ordres de crida i cerca per delictes "molt greus".

Segons la Fiscalia, malgrat la sentència del TJUE les mesures cautelars que ja va acordar Llarena "estan absolutament legitimades i justificades" i s'han de mantenir no només per "la gravetat dels delictes i de les penes", sinó també "per la necessitat" que responguin als càrrecs que se'ls imputen i "evitar la reiteració delictiva".

Ho justifica pel fet que l'elecció de Puigdemont i Comín com a eurodiputats va tenir lloc quan ja havien estat processats i per tant "eren plenament conscients de les limitacions que comportava la seva situació processal per a l'exercici dels seus drets polítics".

Puigdemont rebutja instal·lar-se a Catalunya: "No hi ha normalitat"

Tot i les intencions de la Fiscalia, Puigdemont assegura: "No vindré a Catalunya a instal·lar-me i a viure a casa meva amb normalitat. He de continuar lluitant des d'un lloc lliure". Així ho ha explicat en una entrevista a RAC1 aquest dilluns. "La Catalunya Nord no és Espanya. Perpinyà és Catalunya. Un acte a Perpinyà o una reunió a Perpinyà em faria molta il·lusió", ha advertit. Tot i això, ha subratllat: "Malgrat que tinguem immunitat, no tenim normalitat. Mentre hi hagi presos polítics, no podem actuar amb normalitat. L'exili és i serà una eina de lluita. Si no haguéssim estat aquí no hauríem pogut entrar a Estrasburg". Ara bé, Puigdemont ha insistit: "Hi anirem i farem els tràmits que toquen", i ha dit que creu que els donaran la targeta definitiva.