El Congrés escalfa ja motors per si cal activar tota la maquinària i fer un ple d'investidura durant les vacances de Nadal. El líder dels socialistes, Pedro Sánchez, vol que el seu regal de Reis sigui ser reelegit president i com abans el tingui, millor. Tot està, però, en mans d'ERC, que està a l'espera del posicionament de l'Advocacia de l'Estat sobre la sentència del TJUE i la immunitat del seu líder, Oriol Junqueras. Els republicans volen un gest, a favor de la llibertat del seu líder, que els permeti reactivar les negociacions i acabar de tancar els "serrells" que queden.

Els de Junqueras van anunciar dijous que no es tornarien a asseure a la taula amb l'equip negociador del PSOE fins que hi hagués un pronunciament de l'Advocacia sobre la condemna del TJUE. Tot i això, sí que hi ha hagut "contactes discrets" entre les dues formacions, com ha admès la portaveu i secretària adjunta del partit, Marta Vilalta, en una roda de premsa aquest dilluns, on també ha reconegut que a la negociació només li queden alguns "serrells".

Un cop es pronunciïn els advocats de l'Estat, que ha de ser abans de divendres, i sempre que ho facin en un sentit "similar" al d'ERC ―que demana la llibertat de Junqueras i la nul·litat del judici―, els republicans demanaran una nova reunió amb el PSOE per acabar de tancar les "concrecions" de l'acord i, després, convocaran un consell nacional per canviar la posició respecte a la investidura del 'no' a l'abstenció. Suficient perquè Sánchez sigui investit. 

Quan podria ser la investidura?

Les dates del possible ple d'investidura, però, encara no estan clares. ERC diu oficialment que l'important no són les dates, sinó que hi hagi un bon acord. Tot i això, el Congrés ha habilitat els dies 28, 29 i 30 de desembre per si cal reunir tots els diputats de la cambra i, a més, els republicans tenen bloquejada l'agenda del 27 d'aquest mes al 4 de gener, tal com van assegurar fonts del partit dissabte i ha confirmat aquest dilluns el diputat Joan Josep Nuet en una entrevista a Radio Euskadi.

Les dates més factibles, però, semblen les de la setmana de Reis, tenint en compte que l'Advocacia encara no s'ha pronunciat, que hi ha molts dies festius aquesta setmana i que ERC vol reunir-se amb el PSOE i després ha de convocar una reunió interna abans del ple. 

Un mes de negociacions

Republicans i socialistes van començar a explorar un acord fa tot just un mes, després que les bases d'ERC avalessin en una consulta interna bloquejar la investidura si no hi havia una negociació amb el PSOE sobre el conflicte català. D'aleshores ençà hi ha hagut diversos contactes, tres públics i alguns més de secrets, i diversos intercanvis de documents i missatges. 

Els de Junqueras demanaven una taula de negociació entre governs, on es pogués parlar de tot ―també d'autodeterminació i fi de la repressió―, amb un calendari clar i unes garanties de compliment. Els socialistes, en canvi, van començar la negociació partint de la base que aquesta taula de negociació s'havia de vehicular a través de la Comissió Bilateral, contemplada a l'Estatut. Una possibilitat impensable pels republicans, que consideren que cal activar una "via política" per resoldre el conflicte amb una fórmula diferent.

"Hem anat cap aquí, però falta acabar-ho de concretar", assegurava aquest dilluns Vilalta, donant a entendre que els socialistes haurien cedit i que s'hauria trobat un nou instrument de negociació. L'hermetisme dels negociadors, però, és màxim per evitar que tot acabi descarrilant abans d'hora. Amb tot, i a falta d'aquestes concrecions, i d'una nova reunió entre negociadors, sembla que l'acord ―i amb ell la investidura― estan cada cop més a prop.