Diu La Razón que Casado i Ayuso no compartiran el sopar de Nadal del PP de Madrid. Ha de ser un esdeveniment molt greu perquè el diari obri la portada amb aquesta noticiassa el mateix dia que s’aproven els pressupostos generals de l’Estat. Una explicació possible seria atribuir-ho a la intenció d’anorrear l’èxit del govern socialcomunista espanyol. Una altra és que, sent el diari del Grupo Planeta proper a l’anterior cúpula del Ministeri de l’Interior i als cossos i forces de seguretat de l’Estat —el mateix director és comissari honorari de la policia espanyola—, és lògic que la seva línia editorial reaccioni amb molta sensibilitat a les fractures familiars en temps nadalenc, tal i com estableix la doctrina que l’exministre Jorge Fernández Díaz formula el 2017 en assegurar, apesarat i solemne, que “algunes famílies no s'han aplegat per Nadal com feien habitualment perquè les ha dividit el procés català”. La divisió ha canviat de bàndol, diríem. El raonament és complicat —però encaixa.

Bromes al marge, aquest mes ha estat de gran angoixa i turment a la dreta mediàtica a causa de les dissensions al PP de Madrid. Es disputen la presidència del partit l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Almeida representa que és el vicari del president de tot el PP, Pablo Casado, i Ayuso la outsider capaç de noquejar els socialistes amb un discurs desacomplexat de dreta-dreta (individualisme, menys impostos, espanyolisme castís, etcètera). A Casado li fa pudor el cap de pólvora i no vol cedir; els “barons regionals” estan enfadats; el kommentariat afí s’espanta perquè la trifulga, diuen, perjudica les victorioses perspectives electorals del partit, segons les enquestes. Avui és la portada de La Razón que toca a sometent, altres dies sonen l’ABC o El Mundo. El diari de Planeta és el que més portades hi dedica, però. El més inquiet. El tabloide monàrquic, no tantes i el tabloide ultra menys encara, perquè sap que els vots que perdi el PP per aquesta batussa aniran a Vox i ja li va bé, que per alguna cosa són el diari que més caixa de ressonància fa al partit d’extrema dreta.

El País, que s’ho mira des de la llotja, se’n fot una mica de tot plegat. Amb una punta de mala bava, titula gran en portada que només Andalusia i Madrid —atenció— tenen els pressupostos bloquejats, com volent dir que uns tenen la fama i altres carden la llana. Són dues comunitats autònomes importants en mans del PP que, distretes en batusses internes (el president d’Andalusia s’ha deixat veure amb Ayuso), no fan la feina que convé en temps de fons europeus.

LR

La Razón, portada

EM

El Mundo, portada

ABC

ABC, portada

EP

El País, portada

EPE

El Periódico de España, portada

LV

La Vanguardia, portada

EPC

El Periódico, portada

EPA

El Punt Avui, portada

ARA

Ara, portada