Les portades de la premsa de Barcelona fan cara d’estat d’alarma i entre totes pinten un panorama ben galdós pel que fa a la covid: rècord de contagis, especialment entre el jovent, però també entre persones vacunades. Aquesta situació té conseqüències: Alemanya ha avisat els seus ciutadans que Espanya és zona de risc i recomana que no hi viatgin. França ho va fer dijous. Dos grans mercats turístics que punxen. Els experts diuen que, a Catalunya, és la factura de la revetlla i el pont de Sant Joan i de la poca cura dels grups de població més jove, que s’han agafat la fi de la mascareta obligatòria com un retorn a abans de declarar-se la pandèmia. Sigui com sigui, la principal conversa dels diaris de Barcelona és el rebrot de la covid-19. El Punt Avui és el més alarmat (ahir ja venia fort) i avisa que als hospitals i a les UCI els espera una i bona.

Entre les portades de la premsa de Madrid, només l’ABC i La Razón en parlen i ni tan sols n’és el tema principal. A més a més, fan riure, perquè ho expliquen com si la culpa del desori fos d’Alemanya per protegir als seus ciutadans. “Alemanya…colpeja al turisme”, arriba a dir l’ABC. No gosen tenir el tema en portada o busquen un boc expiatori exterior (un gran clàssic del xovinisme mundial) perquè això apuntaria al govern regional d'Isabel Díaz Ayuso, a qui han perdonat la seva gestió de la pandèmia a la brasilera en nom d'una llibertat que consisteix a poder prendre’s unes canyes a qualsevol hora. Fins i tot El País no en diu res.

Ayuso contra Casado

Justament la visita d’Ayuso a la Moncloa és la protagonista de totes les portades de Madrid, un cop més centrades en tot allò que passa dins l’anell de 32 quilòmetres de la M-30. Madrid és Espanya i Espanya és Madrid, va dir la presidenta regional, oi? Doncs això. La gràcia de tot plegat és que la lideressa es va presentar a Pedro Sánchez amb afany de discutir els afers espanyols com si fos ella i no Pablo Casado qui encapçalés l’oposició. Cap dels quatre diaris de la capital espanyola s’amaga de presentar-la així —el gat amagat i la cua fora— sense cap dissimulació. El Periódico, però, en dona una versió oposada al triomf que li dediquen les portades de Madrid i diu que Ayuso no se’n va sortir de fer marcar el pas a Sánchez. Ja ho veurem.

Aquí ja s’ha dit molts cops que Isabel Díaz Ayuso, animadíssima per la seva magnífica victòria electoral a Madrid, vol ser califa en lloc del califa, com el gran visir Iznogud, i potser el president del PP, Pablo Casado, ja no és a temps d’evitar-ho. Si segueixes aquesta secció n’estàs ben avisat/da, però no fa mal repetir-ho amb el refranyer a la mà: Animal esverat, mira'l de lluny i amagat; quan el diable va a resar, mira que et vol enganyar.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR