La situació a l’Afganistan continua centrant la informació a escala mundial en un agost que serà recordat com el de la triomfadora guerra llampec dels talibans, que en una setmana van desmuntar vint anys d’intervenció occidental, deixant la sensació que s’han malbaratat desenes de milers de vides i milers de milions de dòlars en l’intent de democratitzar un país amb dinàmiques del tot diferent de les d’Occident.

razon

Qui més reflecteix aquesta situació al quiosc d’aquest dissabte, 21 d’agost del 2021, és el diari ‘La Razon’, que titula amb un breu, però clar ‘Caos i desesperació’ i una foto de les que fan la volta al món, un soldat dels Estats Units recull un nadó per sobre del filat que separa la barbàrie de la civilització. La criatura s’haurà salvat, però de tots els que queden enllà del filferro probablement no en sabrem mai el destí.

ara

De fet, la mateixa fotografia apareix en altres diaris, com l’‘Ara’, que obre el diari amb declaracions del periodista pakistanès Ahmed Rashid: “L’estratègia talibana sembla pensada per militars professionals”, al mateix temps que apunta que ‘Merkel i Putin diuen que cal negociar amb els integristes i Biden defensa la gestió de la sortida’ i ‘Alarma entre les minories pels casos de tortures i assassinats’.

lavanguardia

També apareix la mateixa imatge a la primera plana de ‘La Vanguardia’, que informa que ‘Uns 10.000 afganesos envolten l’aeroport de Kabul a l’espera de poder agafar un avió’. Amb tot, el titular principal d’aquest diari és per un tema local prou important: ‘El turisme tem una brusca frenada de la recuperació’.

mundo

Després de la imatge del caos a l’aeroport, una altra que es destaca és la de l’oració de divendres, la més important per als musulmans i la primera amb presència dels talibans, armats fins a les dents, a les mesquites de Kabul. Així ho ha explicat ‘El Mundo’, que ens informa que ‘Els talibán prenen el dia d’oració amb els seus fusells d’assalt’. El titular principal és per a la següent reflexió del president dels Estats Units, Joe Biden: “Volen que els seus fills morin a l’Afganistan? Per a què?”

abc

pais

Al seu torn, l’‘ABC’ opta per una imatge de l’interior d’un dels avions d’evacuació espanyol amb el títol ‘Salvats de l’infern’ i una declaració del JEMAD, Teodoro E. López Calderón no especialment esperançadora: “Traurem als que puguem, mentre puguem”. Per la seva banda, ‘El País’ aposta per una fotografia de la gernació que intenta arribar a l’aeroport amb la cita d’un dels que fugen "Cal creuar com sigui".

periodicoelpuntavui

Per acabar aquest repàs, ‘El Periódico’ prefereix una fotografia amable, la d’una família afganesa amb nens desembarcant d’un avió a Torrejón de Ardoz amb el següent titular: ‘Els talibans posen en escac Occident’, mentre que ‘El Punt Avui’ deixa en segon pla la informació afganesa amb el titular ‘Biden admet la perillositat de l’evacuació de l’Afganistan’ i obre amb ‘La fiscalia acusa tretze CDR de terroristes’.

 

Imatge principal: Un grup d'afganesos intenta arribar a l'aeroport de Kabul / ACN