Les vanes promeses que els talibans clamaven als quatre vents fa només uns dies assegurant que el seu govern seria inclusiu i que no prendria represàlies contra els col·laboradors de l'anterior executiu han durat tan poc com persones han convençut. Segons un informe de l’ONU al qual ha tingut accés el New York Times, els talibans han intensificat la cerca i captura del que anomenen desafectes, persones que, a grans trets, han col·laborat amb qualsevol organització, govern o institució que consideren enemiga (una llista prou llarga). 

Els mateixos que fa unes hores asseguraven que no tenien intenció de perseguir ni castigar ningú davant dels focus dels mitjans internacionals ja tenen elaborades llistes de col·laboradors del govern anterior i de potències internacionals. La promesa de no tornar als dies de terror que van marcar el govern talibà als anys 90 se’n va per l'aigüera. 

El document ha estat elaborat pel Centre Noruec d'Anàlisis Globals, el qual proporciona informació d'intel·ligència a l'ONU. L'anàlisi duta a terme per aquest ens està datada el 18 d'agost i recull informació sobre el tipus de gent que corre més perill, com els talibans fa temps que rastregen els enemics i com compten amb una llista de persones a les quals "interrogar i castigar" i les seves ubicacions, una llista negra. 

Costi el que costi 

La croada dels talibans contra tot aquell que hagi col·laborat amb qualsevol ens que els sembli hostil busca una venjança més enllà dels individus que ells mateixos han posat en "una llista negra". És a dir, segons alerta l'informe de l’ONU, les patrulles de talibans estan buscant excol·laboradors porta per porta per detenir-los, però en el cas que no els trobin, arresten o amenacen de mort els seus familiars per tal que els seus objectius s'entreguin a les autoritats. 

El document redactat per l'organització noruega assenyala que les persones que es troben en un major perill són aquelles que han tingut càrrecs oficials en unitats militars, policies o han fet treballs d'investigació, així com les que han treballat amb els Estats Units (EUA) i l'OTAN. Les persones que han col·laborat en altres rangs amb el govern anterior o amb altres països estrangers també corren perill d'acabar amb un talibà picant a la seva porta. 

Patrulla taliban calles de kandahar / EfePatrulla talibana pels carrers de Kandahar / Efe

Represàlies en el marc de la xaria 

L'informe conté una carta remesa d'un funcionari afganès no identificat que va treballar per als EUA i el Regne Unit. A la missiva es respon una de les preguntes més freqüents davant d'aquesta situació: Què passarà amb els detinguts? Ja siguin les persones que es trobaven a la llista negra, com familiars segrestats de forma coercitiva, "seran tractats segons la xaria", o llei islàmica, informa El País

Christian Nellemann, director executiu del grup d'intel·ligència noruec que es troba darrere de l'informe, ha declarat a l'agència de notícies AFP que creu que els que figuren a la llista negra dels talibans s'enfrontaran a tortures i execucions si els troben.

El miratge de l'amnistia

Amb les esfereïdores dades que presenta l'informe i la lúgubre premonició de l'home que l'ha dirigit és possible preguntar-se: on queda la promesa d'amnistia talibana?  Fa només quatre dies Zabihullah Mujahid, principal portaveu dels talibans, va assegurar en la seva primera roda de premsa després de la presa de Kabul que concedien una "amnistia general, per tant no hi haurà hostilitats". En la mateixa compareixença va declarar que:  "Hem perdonat a tothom pel benefici i l'estabilitat a l'Afganistan", a més de dir que les dones podran "treballar i estudiar" i seran "molt actives en la societat en el marc de l'Islam". És a dir, sota el règim de la xaria. 

L'amnistia no ha estat res més que el que sospitaven molts països, un teatret per guanyar la simpatia internacional. Aquesta funció tètrica ha durat molt poc i no ha convençut cap espectador. 

En mig del caos a Kabul entre la fugida de la majoria de països occidentals, els antics col·laboradors d'aquests intentant abandonar el país i les batudes de dissidents que duen a terme els talibans, el nou govern ultrareligiós comença a expandir noves xarxes d'informants, segons l'informe. Els talibans ja treballen per assegurar el seu domini al capdavant del govern a través de la repressió. 

 

Imatge principal: Patrulla talibana pels carrers de Kandahar durant la celebració del 102è aniversari de la independència de l'Afganistan / Efe