El Mundo, La Razón i l’ABC sembla que s’han tornat a trucar per posar-se d’acord en la portada. El diari ultra i el tabloide monàrquic no només coincideixen en el tema, cosa normal, sinó en l’enfocament tan retorçat, cosa més estranya: Pablo Iglesias fa costat a Rússia per “denigrar la democràcia espanyola”, segons El Mundo, que cada dia fa l’efecte que esgota el catàleg d’hipèrboles, exageracions i ditirambes i l’endemà, alehop!, en troba de noves i més agosarades i tot. És fantàstic. Els dos diaris fan grans escarafalls (La Razón titula amb més sobrietat) per acusar Iglesias d’estar en nòmina de Moscou perquè ha dit a l’Ara que “No hi ha una situació de plena normalitat política i democràtica a Espanya quan els líders dels dos partits que governen Catalunya, l’ún és a la presó i l’altre a Brussel·les”.

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i la ministra d’Exteriors, Arancha González, han protestat que aquells fets (Puigdemont a Brussel·les i Junqueras a la presó) sí que corresponen a la “normalitat democràtica”, cosa que per aquests mons de Déu no es veu tan així. Per exemple, ahir es va saber que la fiscalia belga ha explicat al jutge Pablo Llarena que no va recórrer el rebuig de l’extradició de Lluís Puig perquè, a la vista de l’actuació del Suprem, temien pels drets fonamentals del conseller i això sí que no.

De manera que la reacció de Calvo i González, en realitat, no fa més que confirmar el que pensen els jutges i fiscals belgues… que és el que deia el vicepresident: que fets com aquells no corresponen a la “normalitat democràtica”. Esclar que les ministres ho porten malament i també els diaris madrilenys —i alguns de Barcelona, en aquest cas més per vergonya que per convenciment. Primer perquè no és plaent que et diguin que tens la casa bruta. Després perquè els ho diu Rússia, que no té cap autoritat moral —encara que de presos polítics, acceptem-ho, els russos en saben un niu. També perquè el procés per acceptar una realitat desagradable s’inicia amb les fases de negació i d’ira. Paciència, doncs.

Xivarri i caixa B del PP

Als tres diaris els convé aquest xivarri, però, per dissimular que aquesta setmana arrenca el judici sobre la caixa B del PP. Encara que sembla —sembla— que Luis Bárcenas borda més que mossega, aquest afer, políticament, fa molt mala pinta. Casado i la plana major del partit estan paralitzats i fa dies que guarden un silenci més que sepulcral, funerari. Ni passen per Catalunya, on els seus es juguen no només que Vox faci el sorpasso, sinó que els deixi fora del Parlament i tot. Un parell o tres més de pobles on empaitin i expulsin al seguici electoral del partit neofranquista i ja ho tindríem.

Als diaris hi ha diferències, però. La Razón, molt rajoyista, i l’ABC, que se les té amb Vox, mensycaben les amenaces de Bárcenas i del seu advocat: Tranquils que no passarà res, transmeten als seus lectors. El Mundo, en canvi, publica que el PP ja presidit per Pablo Casado ha contactat dotze cops amb un “enllaç” de Bárcenas via l’actual conseller de Justícia de Madrid, l’exjutge Enrique López, que potser et sona perquè va dimitir del Constitucional després que l’enxampessin conduint begut. El diari ho presenta com una cosa sospitosa perquè dotze reunions són moltes reunions. Però… aviam, tampoc no diu de què van parlar. Podria ser per pactar l’omertà mafiosa entre uns i altres o per jugar al mus. No sabem si era per bé, per mal, per jugar o per què. En fi, que aquesta setmana estarem ben entretinguts.

Un apunt més sobre l’ABC. Es veu que Vox es va enfadar dilluns en considerar que el diari posava en dubte la persecució i martiri a que són sotmesos a Catalunya. En represàlia, Iván Espinosa de los Monteros, portaveu del grup parlamentari de Vox, va moure una campanya de cancel·lació de subscripcions al diari. El director de l’ABC, fet un kingkong, va escriure ahir un bitllet agressiu, reptador i bregós, on titlla el dirigent ultra de pijo malcriat, pinxo, acomplexat i etcètera. Fins i tot el compara amb Pablo Iglesias! Avui, però, el mateix director, al mateix bitllet, afluixa el to, lloa Santiago Abascal, afirma que comparteix “no poques conviccions de Vox”, diu que no n’hi ha per a tant i que no era la seva intenció. A més a més, la pàgina dos, que fa de segona portada del diari, es titula tal com volia Espinosa de los Monteros —encara que és una peça indocumentada i sense comprovar. Cuando levantas la frente, toro, todos saben quien manda…

EM

ABC

ABC2

LR

EP

LV

EPC

EPA

ARA