Noves declaracions de Pablo Iglesias en diumenge que són esmenades per Carmen Calvo el dilluns. Ara fa un mes, va passar amb la comparació entre Carles Puigdemont i els exiliats republicans durant el franquisme. Avui ha estat després que el vicepresident segon hagi assegurat, en una entrevista al diari Ara, que com a conseqüència de l’existència de presos polítics i exiliats, no hi ha “plena normalitat democràtica” a l’estat espanyol. La vicepresidenta primera del govern espanyol li ha rebatut que sí que n’hi ha, de normalitat democràtica a Espanya.

Concretament, en una entrevista aquest diumenge al diari Ara, Pablo Iglesias denunciava que no hi havia “una situació de plena normalitat democràtica” a l’estat espanyol. En aquest sentit, el líder de Podemos ha assegurat que “hi ha una situació d'excepcionalitat quan els líders dels dos partits que governen Catalunya, un és a la presó i l'altre a Brussel·les”. Lluny de quedar-se aquí, el vicepresident segon del govern espanyol ha avisat que aquesta situació és “dolenta” i que el diàleg “no arribarà a bon port” mentre hi hagi líders independentistes “a la presó i l’exili”.

En una atenció als mitjans de comunicació aquest dilluns al migdia, Carmen Calvo ha defensat que “tenim la normalitat pròpia d'un estat de dret que aplica les lleis a tothom per igual”. Ha posat com a exemple la campanya del 14-F. En aquest sentit, ha sostingut que les eleccions constaten la “normalitat” perquè “tothom qui pot i vol” està participant de la campanya electoral. Qui no ho fa, ha rebatut en referència al president Carles Puigdemont, “és perquè va fugir del seu país”.

Ja centrada en els comicis del diumenge, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha assegurat que “tenim una campanya d'oportunitat per treure Catalunya d'una dècada frustrant”. En aquesta línia, ha defensat que Salvador Illa “ofereix la sortida al túnel de frustració i negació de la realitat”, després d’una dècada “abandonant les polítiques que importen”. Per tot això, ha reclamat “passar pàgina de tot això”. I ha conclòs: "El més important és que Catalunya amb aquestes urnes legals i legítimes parli amb total claredat", ha afirmat.

Iglesias també ha tingut resposta del ministre i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, que ha reivindicat la democràcia espanyola. “És una de les democràcies de major qualitat que existeixen al món”, ha reiterat Ábalos. Si bé “la normalitat democràtica permet elements d’anormalitat”, ha subratllat que la generalització “no té cap sentit”. I ha reblat: “És un país democràtic i bastant orgullós d’aquest fet”.