Doncs no. Avui no és el castellà el que està en perill. L’explosió de contagis de covid-19  com a conseqüència de l’òmicron centra l’atenció de la majoria de les portades que trobem avui al quiosc, tant als diaris editats a Madrid com a Catalunya, quan falten pocs dies per Nadal. L’avanç de la pandèmia preocupa perquè posa en perill, un any més, la celebració de les trobades per Nadal. Així aquest coronavirus que ens porta amargant la vida des de fa un any i mig torna a primera plana de la mà, en el cas dels diaris del Trio de la Benzina, de Pedro Sánchez, que aquest diumenge va fer un missatge institucional des de Barcelona per demanar tranquil·litat i anunciar una conferència de presidents (telemàtica) per aquest dimecres. Els diaris del trio no n'hi perdonen ni una al president espanyol.

Contra la cogovernança

Així El Mundo retreu a Sánchez que no tingui preparat un pla B davant l’increment de contagis i insinua que hi ha mala maror a les comunitats governades pel PSOE davant la manca d’una agenda prèvia de les qüestions a tractar en aquesta reunió. Per acabar-ho d’adobar critiquen el bany de masses de Sánchez al Congrés del PSC mentre “demanava prudència”. No hi havia Pablo Casado, fent el mateix a Aragó, on va aprofitar per descarregar la seva habitual càrrega tòxica contra la immersió lingüística i, aquest diumenge, contra Junts i el seu líder Jordi Sànchez?

També l’ABC dispara contra Pedro Sánchez, a qui retreu un pla per frenar la covid. Què volen, més restriccions? Aquelles que després no adopten els governs dels seus? Un cop més no compren la cogovernança que sempre ha defensat La Moncloa, tot i que després carreguen contra la imposició de mesures des del govern del PSOE i Unidas Podemos. Res de nou, vaja.

Restriccions per Nadal?

El País, com no podia ser d’una altra manera, sí que compra el missatge de tranquil·litat del president espanyol i destaca que tot i que s’han triplicat els ingressos hospitalaris en un mes, la pressió hospitalària és menor que en anteriors onades. En aquest context, El Periódico apunta que el govern espanyol descarta restriccions “dures” per l’elevada vacunació i la menor gravetat dels casos. La Vanguardia també destaca que s’evitaran les restriccions si avança la vacunació amb la tercera dosi. Els experts, però, van en una altra direcció i hi ha qui apunta que caldria restringir les trobades per aquestes festes. No tenen clar que es confiï tot a la vacunació.

El català i el PSC

Enmig de les elucubracions sobre quines mesures es poden adoptar per frenar l’extensió de l’òmicron, la llengua a l’escola té el seu espai a les portades de la mà del PSC i el seu nou primer secretari, Salvador Illa, que aquest diumenge va proclamar en català o també en castellà, per si algú no l’entenia, que “no ens dividiran per la llengua”, com destaca l’Ara a la seva primera pàgina. Els que no van assistir a la manifestació de dissabte en defensa de l’escola en català van proclamar el seu suport a la immersió, encara que hi voldrien alguns canvis, i van reclamar sentit comú. Un missatge que el Trio de la Benzina aprofita per carregar, una vegada més, contra Pedro Sánchez. “El PSOE no dona suport a la sentència del 25% per no incomodar ERC”, diu La Razón. I anem sumant.

elmundo

El Mundo

abc

ABC

elpais

El País

elperiodico cat

El Periódico

lavanguardia

La Vanguardia

ara.pg

Ara

elpunt avui

El Punt Avui

elperiodico espana

El Periódico de España

 

Foto principal, el virus de la covid-19 / niaid flickr