Una servidora torna de vacances i el primer que fa és mirar les portades de la premsa d'aquest dimarts, i hi veu un popurrí interessant de notícies. Rànkings universitaris, amb forta presència catalana, la política penitenciària basca, la reforma del Consell General del Poder Judicial, el canvi climàtic, els atemptats del 17 d'agost de 2017... Així doncs, i en motiu del meu retorn, un titular per espantar una mica els universitaris que encara poden gaudir d'unes setmanes de vacances. La naixent política penitenciària basca, titular de l'ABC del dia: "Urkullu suplirà la falta de funcionaris a les presons basques amb interins sense experiència". Espai també per a les víctimes del 17-A: "Interior només ha indemnitzat a 130 dels 355 afectats pels atemptats de Catalunya el 2017".

ABC
ABC

"El PP va acordar per escrit amb el PSOE la reforma de la llei del Poder Judicial", explica El País. El diari madrileny recull l'impacte de la situació econòmica sobre les vacances dels ciutadans: "Unes vacances més cares i més austeres". El diari també es fa ressò de l'any que ha passat des de l'arribada al poder dels talibans a Kabul: "Els talibans celebren un any de misèria", lamenta el rotatiu. Com a conseqüència d'aquest any, Afganistan viu una profunda crisi humanitària i un fort retrocés dels drets de les dones, segons alerta l'ONU.

El País
El País

"El govern espanyol "decep" Ucraïna en incomplir promeses", afirma El Mundo. Imatge per a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de la ciutat, José Luis Martínez‑Almeida: "Ayuso insisteix en portar l'estalvi energètic al TC: 'Madrid és el seu comerç'". La presidenta de la Comunitat de Madrid no té intenció d'aplicar el decret de mesures d'estalvi energètic que va aprovar el Consell de Ministres a principis d'aquest mes d'agost. "Madrid no s'apaga", va advertir Ayuso que va prometre que el decret "per part de la Comunitat de Madrid no s'aplicarà".

El Mundo
El Mundo

La Razón se centra en la venda de vehicles: "La falta d'ajudes envelleix 13,5 anys el parc mòbil". El diari adverteix que els incentius només arriben per a la compra de cotxes elèctrics però que no hi ha infraestructures suficients per recarregar-los. La fotografia és per a la rebuda de la presidenta de la República de la Xina, Tsai Ing-wen, a un grup de congressistes nord-americans de visita a l'illa: "La Xina reprèn maniobres a prop de Taiwan".

La Razón
La Razón

El Periódico assegura que hi ha centres universitaris a l'Estat disposats a fusionar-se: "La universitat obre el debat de les fusions". Aquest diumenge va sortir el rànking de les millors universitats del món, entre les quals n'hi ha de catalanes, però la posició al llistat no és tant bona com altres anys. La Universitat de Barcelona se situa al bloc que va de la posició 151 a la 200, ja que aquesta llista no especifica la posició exacta. De fet, és l'únic centre de l'Estat present en aquesta forquilla. Les restriccions per la sequera que assola Europa, també tema destacat a l'edició d'aquest dimarts: "Sed de verd".

El Periódico
El Periódico

El món universitari també és protagonista a La Vanguardia: "La UE es despenja del rànquing d'universitats, mentre que la Xina avança". En total, l'estat espanyol té onze centres entre les millors 500 universitats del món. La Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de València i la Universitat de Granada se situen dins de la forquilla 201-300. La Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat del País Basc es queden en el segment 301-400. Anàlisi de les possibilitats del Partit Demòcrata dels Estats Units de cara a les eleccions de la tardor: "La ratxa d'èxits polítics reforça Biden de cara a les legislatives del novembre".

La Vanguardia
La Vanguardia

El Punt Avui alerta que la crisi climàtica provocarà noves patologies: "Malalts pel canvi climàtic". La sequera i les altes temperatures estan afectant amb duresa a gran part d'Europa i aquest estiu ja s'ha arribat a un record de nits tropicals; si la mitjana d'altre anys era de 9 nits tropicals amb el que portem d'estiu ja hem arribat a les 29. Fotografia per a les festes majors per antonomàsia a l'agost a Barcelona: "Gràcia torna a ser una festa".

El Punt Avui
El Punt Avui

Les conseqüències de l'escalfament global també són a la portada de l'Ara, que parla dels efectes que té sobre el cultiu d'oliveres: "La sequera amenaça el 50% de la collita d'oli d'oliva". Els pagesos del gremi mostren la seva preocupació perquè la baixa producció farà pujar el preu que ja s'ha vist incrementant per la guerra a Ucraïna. "L'economia xinesa s'alenteix", avisa també el rotatiu.

ARA
ARA