El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha afirmat en una piulada aquest dilluns que tot i la reforma del delicte de malversació pactada entre Esquerra Republicana i el PSOE, "l'esperit" de la reforma que l'any 2015 va fer Rajoy per perseguir el govern de Mas "segueix intacte". El partit republicà ha pactat amb els socialistes una reforma que rebaixaria les penes dels 6 als 4 anys, però en les negociacions ha acceptat una esmena dels socialistes que permetria perseguir casos com els de l'1-O. Després de la negociació que han mantingut avui els dos partits, des d'Esquerra han afirmat que aquest tipus "no es correspon amb les conductes com la de l'organització de l'1 d'octubre, i menys encara amb penes de presó", tot i això, aquesta interpretació d'ERC pot diferir de la dels jutges i, per tant, no assegura que no es podrà aplicar en casos com els de l'1-O.

Puigdemont ha reaccionat a la notícia afirmant que amb aquesta reforma s'acorda una rebaixa d’anys, però "en deixen intacte l’esperit" de la modificació de 2015. "L’esperit de la reforma que va fer Rajoy per perseguir el govern del president Mas i que s’ha fet servir per condemnar consellers del govern que jo presidia, ara té aval independentista. Acorden una rebaixa d’anys, però en deixen intacte l’esperit. No tindran prou cortines de fum", ha afirmat el president en una piulada d'aquest dilluns a la tarda. Puigdemont també ha recordat que la reforma que va fer Mariano Rajoy del delicte de sedició va ser una reforma "ad hoc" d'aquest delicte per perseguir els polítics independentistes, quan del redactat va desaparèixer tota al·lusió a l'ànim de lucre personal o de tercers com a agreujant. Es va considerar que fos el que fos el destí dels diners públics, tot era malversació. La intenció d'Esquerra amb les noves negociacions amb el PSOE era "desfer" aquesta reforma de l'any 2015. 

Puigdemont també ha fet una piulada ironitzant sobre que el ple del Parlament Europeu ha rebutjat aquest dilluns una petició del Partit Popular Europeu (PPE) per a modificar l'agenda de la sessió plenària i celebrar un debat específic sobre la situació de l'Estat de dret a Espanya, especialment sobre la proposta de reforma del Codi Penal per a derogar el delicte de sedició i revisar el de malversació. La votació per portar aquest tema a debat ha acabat amb 231 vots en contra i 155 a favor, sobre el que el President a l'exili Carles Puigdemont ha ironitzat, afirmant que els 155 vots a favor "no han estat suficients".  "La hipòcrita proposta de l'Europeans Peoples Party per la situació judicial a Espanya, fent veure que estan preocupats per la independència judicial i l'Estat de Dret, ha estat derrotada. Els 155 vots no han estat suficients", ha afirmat Puigdemont en una piulada. Ironitzant amb el significat de l'article 155 aplicat a Catalunya per l'Executiu de Mariano Rajoy després de l'1-O.