Aquest dimarts va d'informes, dels dos informes dels lletrats del Senat als quals assegura que ha tingut accés l'ABC. Aquest dilluns a última hora es feia públic un escrit dels lletrats de la cambra alta que conclou que la proposició de llei d'amnistia és inconstitucional i critica la tramitació i el fons d'aquesta norma, que anomena com a "reforma encoberta de la Constitució". Tot i això, la Mesa de la Cambra Alta, amb majoria del PP, decidirà tramitar-la malgrat la insistència de Vox. Segons el text de l'informe, la secretaria general, encapçalada per la nova lletrada major del Senat, Sieria Mucientes, exposa els diferents motius pels quals considera que és inconstitucional aquesta norma, que arriba aquest dimarts al Senat. Aquest n'és un, però el citat diari afirma que hi ha un altre escrit, un que, és clar, també critica la llei i l'acusa de "dinamitar la primacia de la Constitució". L'informe diu que l'amnistia "és una reforma constitucional encoberta" i que "vulnera la separació de poders i la igualtat". El diari opta pel titular dur i ja dins la notícia, al final del tot, apunta que la Cambra Alta decidirà tramitar la llei. La imatge del dia, però, és per al president de Rússia, Vladímir Putin, que ha guanyat les eleccions presidencials d'aquest cap de setmana amb més del 87% dels vots. Doncs bé, després d'aquesta victòria, el mandatari rus ja ha llençat la primera amenaça a l'OTAN amb la "tercera guerra mundial".

ABC
ABC

El Mundo es fa ressò d'una "denúncia del Col·legi de l'Advocacia de Madrid contra la Fiscalia per revelar en un fet 'sense precedents' dades confidencials de la parella d'Ayuso". El conflicte està servit, el col·legi d'advocats va anunciar aquest dilluns que presentarà una denúncia per revelació de dades "confidencials" per part de la Fiscalia General de l'Estat, que dirigeix ​​Álvaro García Ortiz, de les converses entre el lletrat de l'empresari Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, i el fiscal que ho investiga per presumpte frau fiscal. La denúncia es presentarà per delictes d'infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets tipificats a l'article 417 del Codi Penal. La foto és per a Felip VI i la princesa Elionor que van dinar junts divendres passat en un camp de maniobres acompanyats d'altres cadets. El rotatiu destaca a la portada el menú que es va servir: "Paella, pera i 'chusco' (un tipus de pa)".

El Mundo
El Mundo

"Espanya alerta del risc 'real i directe' de terrorisme per Gaza", destaca la portada d'El País. La guerra a Gaza, que ja supera els 31.000 morts, suposa "un risc real i directe" d'augment de "l'amenaça terrorista, l'extremisme violent i el sorgiment de nous moviments que promoguin una ideologia radical i violenta". Així ho adverteix l'Estratègia Nacional contra el Terrorisme, que el Consell de Seguretat Nacional, presidit pel cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb assistència de les tres vicepresidentes (Hisenda, Treball i Transició Ecològica) i deu ministres (Exteriors, Presidència, Defensa, Interior, Transports, Indústria, Economia, Sanitat, Ciència i Transformació Digital) té previst aprovar aquest dimarts.

El país
El País

La Razón destaca la visita de Felip VI a la fira Alimentaria & Hostelco, que va obrir les portes aquest dilluns amb l'expectativa de superar el llindar de 100.000 assistents que va aconseguir fa dos anys. El sector agroalimentari se cita al recinte de Gran Via de la Fira en una edició marcada pels debats sobre la cadena alimentària que han provocat les protestes agrícoles i amb la corba dels preus dels aliments que "comença a estabilitzar-se" després d'un any de rècords. Però el que passa en aquest important esdeveniment no és ni de bon tros el que preocupa al diari, ja que el que destaca és que aquesta s'ha convertit en la tercera visita del monarca, en un mes, a Barcelona.

La Razón (2)
La Razón

"La crisi de les presons s'enquista tot i la treva als bloquejos", titula La Vanguardia sobre les presons catalanes, que aquest dimarts tornen a la normalitat després que els funcionaris hagin decidit traslladar les protestes a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Els sindicats tornaran a plantar el Govern aquest dimarts i reiteren l'exigència de dimissions de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. La decisió dels representants dels treballadors manté l'enrocament entre ambdues parts i el conflicte a les presons catalanes arran de la mort d'una cuinera dimecres passat al centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès) a mans d'un pres que després es va suïcidar. Imatge per un Putin triomfalista celebrant la seva victòria electoral en un bany de masses a la Plaça Roja de Moscou.

La Vanguardia
La Vanguardia

S'apropen eleccions a Catalunya, el proper 12 de maig, així que ja ens podem acostumar a veure, gairebé cada dia, enquestes a les portades. El PSC guanyaria les eleccions catalanes amb entre 35 i 38 escons i un 23,8% dels vots, segons el sondeig d'El Periódico. Ara mateix els socialistes tenen 33 diputats. El segon lloc se'l disputarien ERC i Junts, amb un empat a 29-32 diputats. En el cas de Junts obtindrien el 18,5% dels vots i els republicans es quedarien en el 18%. Respecte a les passades eleccions, ERC perdria entre 1 i 4 escons i Junts en perdria entre 3 i cap. El quart lloc seria per al PP català, que aconseguiria 12-14 diputats, un gran increment tenint en compte que actualment en tenen 3.

El Periódico
El Periódico

El conflicte a les presons catalanes és el titular principal de l'Ara d'aquest dimarts: "S'enquista el conflicte a les presons". Precisament aquest dilluns, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va demanar al Govern que l'informi sobre "l'abast dels serveis mínims establerts amb ocasió de la vaga dels funcionaris de presons". En un acord que signa el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, es dirigeix d'ofici a la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia de la Generalitat perquè aporti aquesta informació atès que "la vaga pot afectar l'activitat judicial preclusiva" i "l'efectivitat de les resolucions judicials sobre la llibertat dels interns". El bloqueig de les presons ha obligat a anul·lar entre el 14 de març i aquest dilluns una cinquantena de judicis i 78 tràmits més. 

Ara
Ara

Finalment, reportatge a la portada d'El Punt Avui titulat "El sud global demana pas" i que tracta sobre com "els països emergents reclamen protagonisme en una escena internacional marcada encara pel desenllaç de la Segona Guerra Mundial". En petit, a la part inferior de la portada, fotografia de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, de qui els sindicats demanen la dimissió després de la mort d'una treballadora de la presó de Mas d'Enric. El Departament de Justícia va anunciar aquest dilluns a última hora que reforçarà de forma immediata la seguretat dels llocs de treball del CIRE a les presons, arran de la mort de la cuinera de Mas d'Enric a mans d'un intern. En una reunió amb el comitè d'empresa del CIRE i els familiars de la víctima, Justícia es va comprometre a implantar en 48 hores tres mesures: presència de personal de vigilància, dispositius d'emergència per als treballadors i reforçar els serveis de cuina amb més personal.

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!