El director, guionista i productor de cinema Pere Portabella (Figueres, 1929) ha recollit aquest dimarts la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de Barcelona al Saló de Cent de l'Ajuntament en un acte presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha destacat el seu cinema com una "eina de transformació política".

Precisament Portabella ha fet referència a la situació política actual després de recollir el guardó. "Darrere el qüestionament d'un referèndum hi ha un paternalisme insuportable", ha dit Portabella, que ha qualificat la situació dels presos polítics i els exiliats com un "xoc emocional insostenible".

Portabella també ha dit que el que s'aconsegueix "posant en dubte un referèndum és allunyar la ciutadania del dret democràtic de tenir l'última paraula, encara que sigui per delegar-la". El cineasta i polític ha demanat diàleg i negociació "fins a l'extenuació".

Portabella és considerat una figura "clau" en la història del cinema català i un "referent" per entendre la cultura catalana de la segona meitat del segle XX. A la dècada dels 80 va ser diputat al Parlament de Catalunya. Des de 2001 presideix la Fundació Alternativas, un centre de pensament progressista pel canvi polític, social i cultural de la societat.