Després que una Comissió de Govern extraordinària de l'ajuntament de Barcelona celebrada aquest divendres tanqués la porta al projecte de l’Hermitage, el Port de Barcelona ha reaccionat i ha assegurat que seguirà treballant amb el Gran Teatre Liceu i el museu per presentar un projecte que convenci l'alcaldessa, Ada Colau, que avui s'ha mostrat en contra d'aquesta construcció. 

Amb tot, el govern local ha votat dividit. La Comissió de Govern està formada per Colau, com a presidenta, els tinents i tinentes d'alcaldia, un total de sis i la resta de regidors que nomena l'alcaldessa. Això es tradueix en 10 membres de Barcelona en Comú i 8 del PSC, els quals els primers han votat a favor de no avalar el projecte, mentre que els socialistes s'han abstingut.

"Tanquem aquesta carpeta administrativa per impulsar un projecte que càpiga", ha afirmat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, en una roda de premsa posterior a la trobada de la Comisión, on ha insistit que el Consell d'Administració del Port es va precipitar en aprovar aquest dimecres la concessió administrativa per impulsar l'Hermitage. "Volem la inversió, però volem un projecte millor. Tot s'ha precipitat", ha remarcat.

Ada Colau pleno de Barcelona jueves 28 mayo / ACNL'alcaldessa Ada Colau en el ple municipal que ha tingut lloc avui / ACN 

Un hub cultural

En ple municipal, que ha tingut lloc aquest divendres, Colau també s'ha referit aquesta qüestió arran d'una pregunta de líder popular al consistori, Josep Bou. En aquest aspecte, ha assegurat que rebutja un projecte com l'Hermitage a El Port, ja que no es vol massificar més la zona de turisme. A més, també ha indicat que en aquesta zona volen una iniciativa que aposti per "la innovació, la cultura i l'activitat econòmica".

Ara bé, l'objectiu d'aquestes tres entitats és "desenvolupar un 'hub' cultural i innovador" a l'edifici central de la Nova Bocana. Segons va remarcar recentment el Port de Barcelona en un comunicat, el nou espai funcionaria com un centre cultural "d'art total", on conviurien diverses activitats i entitats de referència de la ciutat, amb representacions i programes expositius relacionats amb l'art, la cultura, la recerca i la innovació. "Així, s'impulsaria el futur espai com un centre cultural, multidisciplinari i transversal, dotat d'un caràcter diferencial i amb un fort component local i arrelat a la ciutat", van subratllar des del Port, que hi van afegir que servirien per crear 380 llocs de feina.

El passat dimecres, es reunia el Consell Administratiu del Port de Barcelona i portava en l'ordre del dia de la trobada un punt sobre aquest projecte. Per això, el dia abans la tinent alcalde d'Urbanisme i representant del consistori al Consell d'Administració del Port, Janet Sanz, va demanar que traguessin aquest punt de l'acta per donar un mes a l'Ajuntament per a analitzar la nova proposta. Ara bé, no només no ho va fer, sinó que l'empresa portuària va donar llum verda a la construcció del projecte en aquest terreny ubicat a la Nova Bocana sense l'aval del consistori.

En aquest aspecte, el port subratlla que feia un any que esperava el pronunciament de l'Ajuntament, i que "davant la manca de resposta, i considerant que és un projecte d'interès general i adequat a la Llei de Ports" es va decidir atorgar la concessió condicionada a un acord Liceu-Hermitage i al conveni Port-Ajuntament en un període de dos anys.