El govern de Barcelona ha demanat temps per valorar la nova aliança impulsada pel Port de Barcelona entre el Liceu i l'Hermitatge per crear un hub cultural a la ciutat. En un primer moment, el consistori s'havia negat a la construcció de la pinacoteca, però la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme i representant del consistori al Consell d'Administració del Port, Janet Sanz, ha demanat temps perquè el consistori pugui analitzar aquesta proposta.

El pròxim dimecres el Consell d'Administració del Port té una reunió i, precisament, un dels punts que porta en l'ordre del dia és el de la instal·lació del museu. Ara bé, en aquest només es fa referència a l'Hermitage i no a la nova proposta promoguda pel Port de Barcelona, per la qual cosa és una versió antiga. Per aquest motiu, Sanz ha demanat que es tregui aquest punt perquè representa "un escenari antic", d'una "proposta que ja no està sobre la taula".

Proyecto Hermitage Barcelona 2Una imatge del projecte Hermitage

Nou escenari

Així mateix, l'Ajuntament creu que aquest projecte per crear un hub cultural obre "un nou escenari" i "una nova etapa". A més, el govern local ha valorat "positivament" els nous elements que s'han posat sobre la taula en les darreres hores, ja que per Sanz la nova proposta "supera" la que hi havia fins ara de l'Hermitage. En els mateixos termes s'ha pronunciat el tinent d'alcaldia de Cultura, Joan Subirats, que ha destacat que fins ara el projecte consistia a obrir una franquícia de l'Hermitge, mentre que la proposta actual és "molt diferent".

Un altre al·licient per al govern de Barcelona és la participació del Liceu. En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia d'Agenda 2030 i Transició Digital, Laia Bonet, ha recalcat que la implicació dels "actors de la ciutat" és un "element fonamental" per al consistori perquè això fa que sigui un projecte barceloní. Per això, segons Bonet, aquesta nova proposta "va en la bona línia, claríssimament, i pot acabar sent el desllorigador d'una situació que s'havia enquistat" alhora que ha afegit: "Pot ser un revulsiu per a la zona, on hi ha previstes moltes transformacions".

Preguntats per una altra proposta que va transcendir fa uns dies per al mateix terreny, un centre dedicat a la transformació tecnològica i ecològica amb el nom d'European Urban Tech, Subirats ha respost que les propostes que ara tenen sobre la taula entronquen amb "les tendències europees de relacionar cultura, ciència i coneixement", "un esperit d'interacció entre disciplines", i que, precisament, per això, parlen de "nova etapa" i que necessiten més temps per analitzar-la. 

Tant els veïns de la Barcelona com més de 80 entitats han mostrat el seu suport al projecte de l'Hermitage al mateix temps que han reclamat a les administracions implicades, l'Ajuntament i el Port de Barcelona.

Imatge principal: Una mostra de la façana del projecte de l'Hermitage / Europa Press