Nou capítol en el serial de l'Hermitage. Si ara fa una setmana, els promotors de la iniciativa veien un bri d'esperança per construir la pinacoteca en el Port de Barcelona. Ara, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tancat la porta a aquesta possibilitat o, com a mínim, en aquesta zona de la ciutat.

"Nosaltres no discutim que l'Hermitage pugui venir a Barcelona", però no en un solar públic i en un lloc estratègic com el Port, ha assenyalat l'alcaldessa en un ple municipal preguntada al respecte pel líder popular, Josep Bou, segons recull l'ACN.

Josep Bou ple ajuntament Barcelona   Marina FernándezEl líder popular durant un ple a l'ajuntament de Barcelona, Josep Bou / Marina Fernández (Arxiu)

'Hub' cultural

En el ple, Colau també ha remarcat sempre s'han negat al projecte inicial, però que sí que veuen amb bons ulls una iniciativa vinculada "a la innovació, la cultura i l'activitat econòmica", al marge d'un projecte privat que s'ha interessat.

Amb tot, el passat dissabte el Port de Barcelona va anunciar que havia fet de mediador entre el Gran Teatre Liceu i l'Hermitage per crear un hub cultural en aquesta zona de la ciutat. Segons va remarcar aquesta entitat en un comunicat, el nou espai funcionaria com un centre cultural "d'art total", on conviurien diverses activitats i entitats de referència de la ciutat, amb representacions i programes expositius relacionats amb l'art, la cultura, la recerca i la innovació. "Així, s'impulsaria el futur espai com un centre cultural, multidisciplinari i transversal, dotat d'un caràcter diferencial i amb un fort component local i arrelat a la ciutat", van subratllar des del Port, que hi van afegir que servirien per crear 380 llocs de feina.

Proyecto Hermitage Barcelona 1Una mostra del projecte de l'Hermitage

El passat dimecres, es reunia el Consell Administratiu del Port de Barcelona i portava en l'ordre del dia de la trobada un punt sobre aquest projecte. Per això, el dia abans la tinent alcalde d'Urbanisme i representant del consistori al Consell d'Administració del Port, Janet Sanz, va demanar que traguessin aquest punt de l'acta per donar un mes a l'Ajuntament per a analitzar la nova proposta. Ara bé, no només no ho va fer, sinó que l'empresa portuària va donar llum verda a la construcció del projecte en aquest terreny ubicat a la Nova Bocana sense l'aval del consistori.

Davant d'aquesta situació, Colau ha reiterat que no creu que el museu sigui el millor projecte per instal·lar en aquesta part de la ciutat. En aquest sentit, ha defensat que en aquesta no zona no es requereix més massificació de visitants, per la qual cosa ha reivindicat la "mixtura d'usos i activitats" al centre i distribuir el turisme al llarg de tot l'any i en diferents zones. "No necessitem més concentració turística", ha valorat Colau qui ha indicat que està segura que trobaran una proposta més alienada amb l'estratègia de descongestionar el centre: "Estic convençuda que podem trobar el millor projecte".

Amb tot aquest projecte ha rebut el suport de més de vuitanta entitats de la ciutat, així com dels veïns de la Barceloneta que és on està localitzat el projecte.

 

Imatge principal: Ada Colau durant el ple que ha tingut lloc aquest divendres / ACN