La instrucció del Fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, en què demana als Mossos estar a l'aguait de possibles accions susceptibles de sedició, ha fet replantejar l'estratègia sobiranista. El document ha estat analitzat amb lupa pels serveis jurídics tant de l'ANC com de l'AMI per anar amb peus de plom amb les accions i les declaracions dels seus representants. "No els posarem fàcil que ens empaperin", és la consigna de diversos dirigents d'aquestes entitats.

L'AMI i els no aforats

Precisament, l'AMI va celebrar una reunió de la seva direcció el passat 11 de novembre a Girona amb la instrucció del fiscal sobre la taula. Alguns dels alcaldes i membres dels serveis jurídics van proposar una "mica de calma" i sospesar si paga la pena aprovar mocions als plens en suport a la "resolució de la desconnexió" del Parlament. Els batlles creuen que s'ha de tenir un ull obert i un dimoni a cada orella cada vegada que es faci una declaració o es prengui una decisió susceptible d'entendre's com a desobediència.

Un dels motius de la preocupació dels alcaldes i regidors associats a l'AMI és que ells i els funcionaris són "la baula més feble del sistema institucional". "No estem aforats, a diferència dels diputats, i és més fàcil que ens obrin diligències per fer costat a una resolució que, de moment, no té ni cap Govern que la porti a terme", apunta un històric alcalde. "Jo ja estic disposat a assumir responsabilitats però una altra cosa és posar-los una catifa", apunta un altre batlle. La conclusió expressada per diversos alcaldes a El Nacional és "calcular bé cada pas" per no facilitar que s'escapcin institucions municipals a les primeres de canvi.

Ningú no s'escapa de la instrucció

Però no només l'AMI està al cas dels perills que comporta la instrucció de la Fiscalia. L'ANC també té present que qualsevol acció, com una concentració, o un discurs, que s'orienti a defensar accions legislatives o socials cap a la independència sigui la clau per obrir un atestat policíac per sedició als seus dirigents.

Amb aquest temor, la recomanació dels serveis jurídics de les entitats reclamen un control i una moderació de les seves paraules perquè en cas contrari seria "gastar pólvora en salves". És a dir, per una simple declaració veure's implicat en un farragós procés judicial que emmanillaria la seva acció política i institucional.