L'eurodiputada Clara Ponsatí ha emplaçat avui directament la presidenta de la Comissió Europa, Ursula Von del Leyen, durant la seva intervenció a l'Eurocambra a actuar contra Espanya davant dels "abusos amb l'estat de dret". "El dia de passar comptes s'acosta", ha reblat.

El ple del Parlament debatia aquest matí sobre la sentència del Tribunal Constitucional polonès que dona primacia a la Constitució d'aquell estat per damunt del dret de la UE. Hi ha comparegut el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, per donar explicacions al respecte i també Von del Leyen, que ha advertit al que les regles del joc han de ser iguals per a tots i que la UE es planteja suspendre les seves ajudes a Polònia.

En el marc del debat, Ponsatí ha subratllat que la resposta de la UE davant la crisi provocada per la decisió de Polònia marcarà el futur de la UE i de l'autoritat i credibilitat de les seves institucions. Però ha afegit que el problema no és només Polònia, i que aquest sorgeix de la laxitud amb que la UE ha respost a altres estats com Espanya, que controlen molt bé la maquinària de Brussel·les.

 

Ha advertit que els eurodiputats independentistes han denunciat aquesta situació un cop i un altre, sense que les autoritats europees els escoltessin i que aquesta doble vara s'està fent evident.

"Facin el que facin vostès amb Polònica, senyora Von del Leyen, abans o més tard ho hauran de fer contra Espanya perquè els tribunals espanyols estan violant obertament la legislació europea i el dia de passar comptes s'està acostant", ha advertit, tot i que tot seguit ha puntualitzat ella mateix que probablement per aquesta raó la UE no farà res contra Polònia.

En acabar la intervenció el vicepresident de l'Eurocambra que en aquell moment substituïa David Sassoli en les funcions de president ha cridat l'atenció de Ponsatí i li ha demanat que se cenyís al tema del debat.

Riba: "A la UE s'empresona per un referèndum"

Ponsatí, però, no ha estat l'única a ventilar la situació espanyola, també l'eurodiputada republicana Diana Riba ha convidat Von der Leyen i a la resta d'eurodiputats a alçar la mirada. "A la UE s'ha empresonat per manifestar-se, per organitzar un referèndum o per rapejar. Es vulnera el dret d'asil. Hi ha eurodiputats que poden exercir el seu mandat a tot el territori menys a la seva pròpia casa. A la UE s'ha assassinat periodistes per inverstigar el poder i s'encobreix la corrupció de monarques fugits. Tot això passa a la  UE", ha advertit alhora que reclamava deixar de banda la doble vara de mesurar i posar en marxa un mecanisme de control de l'Estat de dret efectiu per a tots els estats membres.

 

També l'eurodiputat abertzale Pernando Barrena ha comparat la situació a Polònia amb Espanya argumentant que la renovació del Consell General del Poder Judicial ha quedat paralitzada per la "mediatització partidista".

 

A la imatge principal, l'eurodiputada Clara Ponsatí durant la seva intervenció davant del ple del Parlament Europeu