La seva tornada a Escòcia ha causat furor al Regne Unit. La consellera Clara Ponsatí va molt buscada des que ha deixat Bèlgica per reprendre la seva vida acadèmica a la Universitat de Saint Andrews i, després de passar per diferents mitjans catalans i britànics, ara ha parlat a The National, on ha explicat la seva experiència i ha destacat que si tornés a Espanya, seria detinguda i, precisament en aquest sentit, ha carregat contra el govern de Mariano Rajoy assegurant que "el passat totalitari del règim franquista ha tornat i encara controla les principals institucions espanyoles com la policia i el poder judicial". 

Ponsatí ha volgut deixar clar que la seva tornada a Escòcia no comportarà que deixi de banda la qüestió catalana, sinó que, des d'allà, "faré tot el que pugui per Catalunya", però ha insistit en què no pot tornar a Espanya perquè "n'estic segura que la policia vindria i m'arrestaria". Això sí. S'ha mostrat esperançada en què les Nacions Unides acabaran mostrant com les lleis de l'Estat espanyol "no corresponen a les lleis internacionals", tot i que sí que ha admès que no espera ni que la Unió Europea ni el Regne Unit es pronunciïn al respecte.

I no ho espera perquè, segons ha denunciat, "els governs que es descriuen a ells mateixos com a democràtics estan preparats per portar a terme els abusos més grans" i això, ha lamentat, "és el que estem veient de la Comissió Europea". Ara bé. També ha volgut justificar amb cert sarcasme l'actitud passiva del Regne Unit sota l'argument, d'una banda, que el govern del PP ha de pactar amb ells sobre diferents aspectes com, per exemple, Gibraltar; i, de l'altra, que "seria bonic veure com els governs donen suport als principis democràtics, però no em sorprèn que no ho facin".

Crims imaginaris

Ponsatí ha volgut posar de relleu que si finalment la declaren culpable dels delictes que se li imputen de rebel·lió i sedició podria passar 30 anys a la presó i ha tornat a carregar contra la justícia espanyola per tractar aquesta qüestió "com si fóssim terroristes". De fet, ha mencionat els Jordis, Oriol Junqueras i Joaquim Forn per denunciar que fa mesos que són a la presó i que els tracten "pitjor que als terroristes".

Precisament en aquest sentit, la consellera ha recordat que "ens estan castigant per crims imaginaris" perquè el jutge del Tribunal Suprem els acusa de rebel·lió amb violència "quan no n'hi ha hagut". "L'única violència que hi ha hagut ha estat la de la policia espanyola", ha volgut posar damunt la taula al mateix temps.

A banda de tot plegat, Ponsatí s'ha mostrat molt agraïda a la Universitat de Saint Andrews pel suport rebut i ha posat especial èmfasi en les similituds entre Catalunya i Escòcia, tot i que ha volgut deixar ben clar que el Regne Unit sí que va permetre als escocesos votar en un referèndum "sense cap tipus de represàlies autoritàries" ni polítics a la presó.

El diari escocès també es fa ressò de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que ahir va acusar a Espanya de vulnerar els drets humans com la llibertat d'expressió per les multes que va interposar a dos joves per cremar fotos de Joan Carles I i la reina Sofia acusant-los de cometre delictes d'injúries a la Corona.